Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Leiden
|
Datum
|
21 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Mijn reactie komt als verhuurmakelaar, ik heb mijn eigen verhuurmakelaardij en wij hebben een groot aandeel verhuurders welk woningen aanbieden in wat straks het middensegment heet.
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Hetgeen er gaat gebeuren is niet dat de verhuurders voor een lager bedrag hun woning gaan aanbieden, het is namelijk zo dat zij de woning gaan verkopen omdat deze niet meer rendeert. Deze woningen blijven dus kort gezegd niet beschikbaar voor de huurders welk je probeert te helpen met de maatregelen, deze verdwijnen uit deze markt.
Voor elk appartement wat verkocht wordt wil een verhuurder iets terug kopen, deze gaat op zoek naar de woningen in hoog-segment. Dus overspoeling in midden-segment, schaarste in hoog-segment. Omdat een verhuurder uiteindelijk altijd een bepaalde ROI wil hebben, zal hij deze nieuwe woning duurder gaan verhuren om zijn eerdere gedwongen verlies te compenseren, het gat tussen de laag- en midden-segment vs. het hoog-segment wordt hierdoor velen malen groter. Effectiever had geweest om de oplossing te zoeken aan de kant van de huurders door de huisvestingsvergunning welk van toepassing is in bijvoorbeeld Den Haag verder uit te diepen. Indirect benadeel je nu ook de huurders omdat de woningen schaarser worden en verhuurders minder bereid willend worden om contracten voor onbepaalde tijd te verstrekken, dit omdat de maatregelen dieperliggende gevolgen kan hebben dan van tevoren kan worden voorzien.
Los van het verlies voor de verhuurders en dus indirect ook de huurders, raak je hiermee ook een groot deel van makelaars welk net als wij zich specialiseren in deze markt. De taart wordt enorm veel kleiner om met zijn allen van te eten, hierdoor gaan diverse makelaars omvallen en zullen zij werkloos thuis komen te zitten. Waar we net met zijn allen bekomen zijn van de Corona-maatregelen is dit alweer de volgende klap in het gezicht wat we te verduren krijgen. Wordt in het wetsvoorstel ook rekening gehouden met ons en worden wij straks geholpen in ons inkomstenverlies vanuit de overheid? Of worden wij simpelweg geacht dan maar iets anders te gaan doen qua werk en bedrijf?
Het kan toch niet zo zijn dat de beleidmakers iets gaan doordrukken terwijl het geluid vanuit de markt aangeeft dat dit onmogelijk is in de vorm zoals je het nu bedenkt en dat dit ook niet de gewenste uitwerking zal hebben. Het kan toch niet zo zijn dat in een democratisch land zoals wij er niet geluisterd wordt naar de mensen welk verstand hebben van de markt? Het kan toch niet zo zijn dat we blind zijn voor de gevolgen welk in het buitenland al zichtbaar is, omdat zij ditzelfde hebben geprobeerd?