Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 28 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Hoofd commercie van Aham Vastgoed. AHAM Vastgoed is de beheerder van de vastgoedportefeuille van de J.H.F. Schopman en Zonen BV. De heer Schopman bouwde vanaf 1906 gestaag de portefeuille uit tot op dit moment meer dan 2.500 verhuurbare eenheden.
AHAM is geconsolideerd 100% eigendom van de Sint Antonius Stichting. De resultaten die behaald worden met vastgoed komen geheel ten goede aan goede doelen. Via Sint Antonius Stichting Projecten steunen we een aantal sociale organisaties.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Wij vinden het wetsvoorstel onzorgvuldig, ondoelmatig en onrechtmatig. Hoewel anders beweerd wordt, is direct sprake van een inbreuk op rechtmatig tot stand gekomen huurcontracten en niet alleen bij mutatie.
Er zit nog een fout in het huidige WWS-systeem welke direct is door gekopieerd naar de contouren van het aangepaste WWS-systeem. Met tot gevolg dat een duurzaamheidsinvestering een verlaging van de huur tot gevolg kan hebben. Wat veroorzaakt wordt door de wijze waarop de WOZ-cap werkt. Onder het mom van wij willen het niet te ingewikkeld maken.
Wordt er nog steeds de situatie in standgehouden dat huurders met een inkomen > € 200.000 in een woning van >250m2 voor € 600 aan het Vondelpark kunnen blijven wonen omdat sprake is van een huurcontract van voor 1994.
De rechtmatigheid van de maatregelen wordt toegelicht op basis van onvolledige niet in perspectief geplaatste cijfers van de vrije sector huurmarkt. Er ontbreekt er een analyse van zowel de vraag- als aanbodzijde van de markt en de diverse doelgroepen.
De terugval van de huur wordt toegelicht alsof sprake is van een homogene nationale woonmarkt, waarmee de enorme terugval in stedelijk gebied en de werkelijke economische consequenties hiervan worden gemaskeerd.
Is er sprake van een stapeling van niet op elkaar afgestemde regelgeving waarvan de effecten op geen enkelen manier in kaart zijn gebracht of gecommuniceerd en is sprake van stedelijk en regionaal beleid waar afstemming met landelijk beleid ontbreekt.
Als bijlage hebben wij onze reactie op het concept plan van aanpak Volkshuisvesting Amsterdam toegevoegd. Waarin ook de consequenties van onderhavige wet in zijn opgenomen.
Wij hebben de effecten van de maatregelen doorgerekend voor onze portefeuille, die maatgevend is voor de Amsterdamse woningmarkt en de neveneffecten in kaart gebracht. Deze hebben wij aan de heer Wouter pronk van het ministerie mogen presenteren. De heer Pronk heeft een kopie van de presentatie ontvangen en is derhalve voor u beschikbaar.
Wij willen graag samenwerken aan een evenwichtige woningmarkt en maken de stad hierbij graag een beetje mooier. Met de huidige maatregelen gaat de woningmarkt verder op slot en zijn de economische consequenties van de maatregelen niet te overzien.
Wij zijn graag bereid hier een nadere toelichting te geven en alle cijfers en neveneffecten met concrete voorbeelden te onderbouwen.

Bijlage