Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
G Vanderwal
|
Plaats
|
Edam-Volendam
|
Datum
|
28 februari 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
MKB-er in de bouw met vastgoed als vangnet voor ziekte, wao en pensioen
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Met dit wetsvoorstel zijn er alleen maar verliezers. Zelf beleg ik met mijn partner in vastgoed. Dit is bedoeld als vangnet bij ziekte, ( gedeeltelijke) invaliditeit en eventuele wao. De benodige verzekeringen hiervoor zijn niet op te brengen omdat deze kosten niet doorgerekend kunnen worden in mijn uurloon. Dit dankzij de instroom van bouwvakkers uit het oostblok. ( ik gun hun hun geluk !) . Daarnaast is het mijn pensioenvoorziening conform een oude kreet van de overheid, "een goede meid is op haar toekomst voorbereid', dit pas ik als MKB-er in de bouw toe. Ik ben namelijk een ondernemer en genoodzaakt een eigen pensioen op te bouwen. De overheid doet dit niet voor ons.
Als financiele voorziening een kleine (3 woningen) portefeuille opgebouwd, netjes alle belastingen betaald en netjes aan alle regels gehouden. De huurders zijn blij en de woningen netjes en goed onderhouden. Ik laat mijn verzekering en pensioen toch niet wegrotten! Mijn partner en ik hebben samen inspanning geleverd om dit te realiseren. Dat huizenprijzen zakken en hypotheekrentes stijgen is een vast gegeven. We snappen dat we niet altijd een goed rendement realiseren maar met deze nieuwe regels is er zelfs sprake van een negatief rendement
Nu, door een onbetrouwbare partner die de regels tijdens het spel compleet omgooit, gaan we ons afvragen of we toch niet beter failliet kunnen gaan en gebruik gaan maken van alle sociale voorziengen, toelagen en kwijtscheldingen die de overheid bied. Dit kan zo toch niet bedoeld zijn?
Uitgaan van fictieve rendementen, verduurzaming eisen en dan ook nog lagere huren eisen, is een combinatie die ik niet snap. Op deze manier wordt het bouwen van een reservepotje voor ziekte, (gedeeltelijke) invaliditeit en pensioenopbouw voor ondernemers onmogelijk gemaakt.
In de politiek denkt men niet aan de belegger die verlies maakt op zijn investering. Voor sociale huurwoningen van woningcorporaties zijn de wachttijden in onze regio minimaal 13 jaar. Laat de vrije sector zijn functie behouden. Niet iedereen wil een huis kopen, dus bij het verhuren van woningen vervullen wij een belangrijke functie, dit kunnen wij niet volhouden als we onder kostprijs moeten verhuren terwijl alle kosten wel blijven stijgen.