Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Guurinkrealestate (Hr J Guurink)
|
Plaats
|
Delfgauw
|
Datum
|
24 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Vastgoed ontwikkelaar / Vastgoed beheerder / Vastgoed belegger
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Conclusies
Nu beleggers hebben gezien welke maatregelen de overheid kan nemen, is het vertrouwen in de overheid bij woningbeleggers geheel verdwenen. Zij zijn afgehaakt en het is niet te verwachten dat ze weer aangehaakt zullen kunnen worden.
Reeds door de naar buiten gekomen plannen is de markt ernstig verstoord geraakt. Van de kant van particuliere investeerders zal dus niet veel te verwachten zijn. De overheid heeft haar bondgenoten die voor de oplossing zouden moeten zorgen van zich vervreemd.
De wet zal leiden tot een aanzienlijke daling van het aanbod van huurwoningen. Weliswaar zijn een aantal huurders geholpen met een lagere huur, echter zullen veel huurders moeten uitwijken naar woningen boven de 187 punten en derhalve een veel hogere huur gaan betalen. Of zullen in het geheel geen woning kunnen vinden.
Aanbevelingen
De ontstane situatie leidt ertoe dat er alleen nog een oplossing kan worden gevonden in het gemakkelijker maken voor burgers om met meerderen in een woning te wonen. In ons omringende landen is het heel normaal om met vier personen in een woning te leven. Op dit moment wordt een woning in Nederland gemiddeld door maar twee personen gebruikt.
Om de woningnood op te lossen zal het dus mogelijk gemaakt moeten worden om met meerderen in een huis te wonen. Hiertoe zal regelgeving moeten worden veranderd inzake onderhuren, kamerverhuur, woongroepen, generatiewoningen, splitsen, samenwonen, bijstand, enzovoorts.
Oftewel we hebben woningen genoeg, echter zijn er te veel alleen of samenwoners in een woning.
Naast het afhaken van beleggers is er een tweede reden om deze richting te kiezen. Het modaal inkomen van de Nederlander is de afgelopen 40 jaar niet meegegroeid met de inflatie. Als we 40 jaar inflatie doorrekenen zou het modale inkomen nu ca € 41.000 moeten zijn. Door onder meer globaliseringseffecten is het modale inkomen slechts ca € 38.000,- . De Nederlandse werknemers (niet de globaal opererende bedrijven) zijn armer geworden ten opzichte van werknemers in zich ontwikkelende landen en ten opzichte van 1982. Dat betekent dat we de luxe van gemiddeld twee bewoners per woning ons niet kunnen permitteren. Daarvoor is het modaal inkomen te laag. Het blijven stutten van de werknemer met allerlei toeslagen is op de lange termijn ook niet vol te houden gezien een veranderd paradigma: De periode van gratis geld is voorbij. We zijn gewoon weer waard wat we met elkaar produceren.
Bijlage