Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 3 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik reageer als eigenaar van een koopwoning waar ik in woon. Daarnaast volg ik de woningmarkt aktief.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
De beoogde maatregelen voor huurwoningen vind ik zeer bijzonder i.c.m. met belasting in Box 3. Er worden maatregelen gestapeld.

Ik verwacht dat beleggers massaal de (sociale- en middenhuur) woningen verkopen op moment die vrijkomen. M.a.w. uitponden. Dit wordt nu al gedaan met de woningen die vrijkomen.

De prijzen zullen tijdelijk iets dalen. Een belegger betaald 10.000 euro meer betalen t.o.v. iemand die koopt om te wonen. Structureel gaan de prijzen niet gaan dalen omdat er geen vraaguitval is. Het enige effect zal zijn dat woningen langer te koop staan (vanwege de ligging/uitzicht).

Zelf ben ik er ergens wel blij mee. Ik zie in Amsterdam wooncomplexen die 70% sociale huurwoningen zijn die eigendom zijn van de corporatie en voor de rest 30% uit koopwoningen bestaat. Van die koopwoningen zie ik regelmatig dat ze worden gekocht door beleggers. Dat tot afgrijzen van eigenaren van de overige koopwoningen. Immers, die belegger heeft geen enkele binding (ook niet in de toekomst) met het gebouw, dan wel bewoners.

Mijn verwachting is niet dat corporaties volop gaan bouwen. Die krijgen te maken met dezelfde kosten (grond, bouwkosten, etc) voor een woning die kostendekkend verhuurd moet worden. Corporaties hebben al amper tot geen geld voor verduurzaming van het huidige woonbestand. De corporaties kunnen het niet 'rondrekenen'? Die gebruiken huren van oude woningen om de nieuwe woning te kunnen financieren.

Het is om die reden nog maar de vraag of het interessant is voor projectontwikkelaars en bouwbedrijven om dergelijke woningen te bouwen. Ik voorzie dat die afhaken op moment ze zo goed als break-even spelen.

Mocht dit plan falen, wordt er niet bijgebouwd, dan kun je niet terug vallen op beleggers. Immers, die belegger is kapot "genivelleerd" en zal zich niet opnieuw inlaten met een onbetrouwbare overheid.

Als aangegeven vind ik het plan bijzonder. Bijzonder omdat beleggers gemaximaliseerd worden qua huur waar corporaties min of meer tegen dezelfde problemen aanlopen. Het is niet rond te rekenen.

Ik zelf ben blij dat ik een koopwoning heb. En ik voorzie een woningnood die alleen maar groter word. Dit ook vanwege de migratietoestroom waar geen halt aan wordt geroepen.