Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 9 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Als verhuurder en belegger in vastgoed

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Allereerst wordt dit besluit gepresenteerd als een besluit dat in het voordeel van de huurder is. Voor een bestaande huurder in de middenhuur is dat zo mits deze huurder een onbepaalde tijd huurcontract heeft. Verschillende onderzoeken wijzen uit (en dit is in lijn met mijn eigen ambitie) dat er een verkoopgolf zal ontstaan. Dat betekend dat de middenhuur een stuk kleiner wordt. Dan wordt het dus nog moeilijker een huurwoning te vinden voor woningzoekenden. Tevens zullen verhuurders flink gaan investeren in huurwoningen om deze op 187 punten te krijgen, hierdoor zal de vrije sector toenemen en de middenhuur verkleinen.

Dan het belang van de verhuurder: Dit wetsvoorstel is conflicterend met de nieuwe box 3 wet. Het forfetaire rendement dat daar aangenomen wordt ligt fors hoger dan het rendement dat met een middenhuurwoning gemaakt kan worden. Wat mij betreft moeten beiden wetten met elkaar in lijn worden gebracht. Als je uitgaat van een rendement van 5,5%, dan moet het ook mogelijk zijn om een netto rendement van 5,5% te maken. Dat betekend dat de huur niet gereguleerd kan worden.

Laat voorop staan dat ik voorstander ben van optreden tegen huisjesmelkers, maar een verhuurder zoals ik, die al zijn woningen naar energielabel A heeft gebracht, redelijke huren vraagt en goede service verleent aan zijn huurders op deze manier aanpakken, heeft als enige resultaat dat de woningen verkocht worden en dit kapitaal in andere assett classes en markten belegd zal worden.