Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 3 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Advocaat huurrecht, belegger en bezorgde burger

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Er is schaarste. Dat betekent dat er te veel vraag is, te weinig aanbod, te weinig efficiënt gebruik van het bestaande, of een combinatie. Prijs is een symptoom hiervan. Het is de manier waarop de markt de vraag vermindert, aanbod stimuleert en efficiënt gebruik aanmoedigt. Er zijn alternatieven. Maar elke maatregel die niet leidt tot minder vraag, meer aanbod en/of efficiënter gebruik doet niets om de schaarste op te lossen. Sterker nog, het kan zelfs averechts uitpakken. Meer mensen kunnen en willen alleen de kunstmatig lage prijs betalen en partijen zullen minder graag woningen toevoegen. Alleen personen die toevallig een nieuw gereguleerde woning bemachtigen hebben een voordeel, maar de rest van Nederland zal lijden door voortduring van de schaarste, langere wachttijden en hogere prijzen bij het restant vrije sector, of staatsteun van belastinggeld.

Hoewel ik de regulering dus als een slechte oplossing voor het probleem zie. Is de wozcap onredelijk. De wozcap werkt pas vanaf 187 punten maar limiteert dan ineens de werking van de woz op het aantal punten. Door de wozcap werkt de woz in het nadeel van de huurprijs. Eenzelfde woning aan de gracht zal door de hoge woz met de wozcap goedkoper kunnen worden dan op een minder gewilde plek. Waarom zou meer dan de helft van Amsterdam, op de duurste en meest gewilde plek van Nederland zo goedkoop mogen wonen, terwijl de rest van Nederland de gevolgen van schaarste ondervindt?

Logischer zou zijn om niet de werking van de woz te limiteren, maar de liberalisatiegrens afhankelijk te maken van een aantal punten en een percentage van de woz daarop. Bijvoorbeeld een woning mag pas geliberaliseerd worden als deze tenminste 187 punten heeft maar de punten op basis van de woz niet meer dan 33% van de 187 punten bedragen, en dat anders gewoon in punten wordt doorgeteld zonder dat mag worden geliberaliseerd. Dus dat een woning van bijvoorbeeld 200 punten maar 80 punten woz, niet in de vrije sector valt, terwijl de woning van 200 punten met 66 daarvan woz, wel in de vrije sector valt. Daarmee wordt recht gedaan aan de waarde van het gehuurde terwijl alsnog de huur wordt beperkt en de woz niet een doorslaggevende invloed heeft. Hiermee wordt ook de redelijkheid tov de rest van Nederland qua huurprijs gewaarborgd.

Daar komt nog bij dat mensen voor de volledige woz worden aangeslagen, gemeentelijke lasten maar ook box3, en ook de erfpacht wordt doorberekend alsof de wozcap niet bestaat.