Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
mr J Landstra
|
Plaats
|
Mijdrecht
|
Datum
|
8 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik reageer als huurder op persoonlijke titel en als juridisch adviseur voor gemeenten met betrekking tot sociale huur.
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Achterliggende idee van het wetsvoorstel is goed, maar de uitwerking nog niet.
Bijvoorbeeld: "Middeldure huur: voorrang wordt gegeven aan eenpersoonshuishoudens met een huishoudinkomen dat niet hoger is dan € 57.573. "
Hierbij lijkt geen rekening gehouden te zijn met de starters die nu tussen de 30- 40 jaar zijn én overal tussen wal en schip vallen. Door omstandigheden geen spaargeld op kunnen bouwen, hard gewerkt om meer te verdienen met de hoop op een eigen huis en nu zelfs met een salaris van 70.000 bijna onmogelijk om een huis te kopen, helemaal als er nog een studieschuld aanwezig is. De bank geeft bij een dergelijk salaris met studieschuld géén hypotheek waar meer dan 1100 per maand netto voor moet worden afgelost, omdat het anders financieel niet verantwoord is.
Deze groep wordt door het wetsvoorstel betaalbare huur nu ook uit de middenhuur geweerd. Het was al bijna onmogelijk om daar iets in te vinden omdat er voorrang is voor gezinnen, ouderen, kinderen en jongeren. En nu wordt het door de (extra) voorrang in de middenhuur voor alleenstaanden die maximaal 57.573 verdienen, echt onmogelijk om nog in de middeldure huur te komen voor de groep 30-40 jarige starter op de woningmarkt. Enige optie die overblijft is vrije sector. Maar de vrije sector die in de Randstad gerust 1500-2000 per maand is kan deze groep ook niet opbrengen, want meer dan 1100 per maand aan woningkosten is volgens de bank financieel niet verantwoord.
Kortom: de 30-40 jarige starter op de woningmarkt die hard werkt om meer te verdienen om zo vooruit te kunnen komen, wordt nu weer gestraft en valt weer tussen wal en schip. Enige wat nog een optie is dat ze de bijstand maar in gaan, dan kunnen ze misschien nog aan sociale woonruimte komen (hoewel, daar is ook al voorrang voor gezinnen, kinderen, ouderen, jongeren....). Maar dat is eigenlijk de omgekeerde wereld en niet wenselijk.