Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 22 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik ben een (kleine) particuliere belegger, zelfstandig ondernemer in marketing, met een aantal appartementen die ik verhuur. Deels in de vrije sector en deels conform punten.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
In de politiek en de media leeft het beeld dat 'huisjesmelkers' (daar zit al een waardeoordeel in) allemaal rijk zijn en het maximale ruit willen halen tegen minimale kosten. Daar herken ik mezelf niet in en geen enkele vergelijkbare ondernemer. Ik beleg voor mijn pensioen en verhuur tegen marktconforme prijzen, met als uitgangspunt het puntensysteem. Ik onderhoud mijn panden en zorg voor mijn huurders. Ik heb bijvoorbeeld al jaren de huur niet verhoogd. Mijn beleggingen leveren rendement op, maar ook kosten. Nu zijn die in balans, maar ik hou er zeker geen duizenden euro's per maand aan over. Het spaarmodel op de lange termijn komt uit a) maandelijkse aflossing hypotheek, b) waardevermeerdering (die er nu overigens niet is) en c) huurinkomsten. De cashflow uit huurinkomsten gebruik ik voor verduurzaming, onderhoud en onverwachte kosten, bijvoorbeeld een ketel die kapot gaat of een huurder die niet betaalt. Zo'n geval heb ik nu en dan is het gevolg dat er onderaan de streep in die maanden helemaal geen cashflow is. Op het moment dat het rendement wordt afgeroomd door extra belasting of lagere huurinkomsten, zoals in de wetsvoorstellen, is de kans op negatieve cashflow en rendement reëel. De overheid heeft jarenlang ondernemers aangespoord om zelf voor een pensioenpot te zorgen, en deelnemen in 'normale' pensioenregelingen onmogelijk of onbetaalbaar gemaakt. Nu dreigt hier hetzelfde. Het is maar zeer de vraag of ik in de nieuwe plannen iets overhoud of zelfs maar de kosten en belastingdruk kan dekken. Dat heeft directe invloed op mijn investeringsruimte in mijn vastgoed. Namelijk: die is er niet meer. Ik zie niet hoe dat goed is voor mijn huurders. Ik weet ook niet of ik überhaupt de panden kan houden of betalen. Verkoop is dan een optie, maar geen belegger brandt zich er nog aan. Het ontgaat me volledig hoe deze plannen moeten gaan zorgen voor meer betaalbare huurwoningen, het zullen er alleen maar minder worden. Bovendien zou de overheid, voordat ze beleggers afstraft, beter even in de spiegel kunnen kijken.