Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 22 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Huurder in Amsterdam

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Als huurder van een sociale huurwoning in Amsterdam, begrijp ik maar al te goed dat de minister moet ingrijpen in de woningmarkt. Er is al veel gezegd over de mogelijkheden om wonen als verdienmodel te zien, maar ik ben echter van mening dat wonen een grondrecht is, waar reguleren in speciale omstandigheden nodig is.

De Gemeente Amsterdam heeft recentelijk de WOZ-waarde van mijn woning met 26% verhoogd ten op zichte van 2021, wat betekent dat het aantal punten in de WWS (woningwaarderingstelsel) berekening voor het komende jaar alleen maar zal toenemen. De exacte berekening voor mijn woning moet nog gedaan worden, maar in het wetsvoorstel “Wet Betaalbare Huur” wordt nu voorgesteld om de zgn. WOZ-cap (van 33%) te verhogen van 142 WWS-punten naar een grenswaarde van 187 WWS-punten.

Bij het instellen van zo’n grenswaarde op WWS-punten om de invloed van de WOZ te maximeren is het interessant om te zien dat bij een relatief hoog percentage van de WOZ (komt vooral veel voor in de grote steden 40%, 50% en soms 55%) het effect zodanig kan zijn dat de uiteindelijke WWS-punten van een woning veel lager uitvallen, dan van een woning die net onder deze grenswaarde valt (en dus niet van de WOZ-cap gebruik kan maken)
Het lijkt mij in strijd met het gelijkheidsbeginsel, dat een woning met meer WWS-punten als basis, aanspraak kan maken op een puntenkorting, die ervoor zorgt dat het absolute punten aantal lager wordt dan een woning die hier geen aanspraak op kan maken. Veel huurders in dit grensgebied zouden protest kunnen aantekenen tegen hun huurverhoging.
Een WOZ-cap alszodanig is het juiste instrument om het effect van de WOZ enigzins bij te sturen, maar het gebruik ervan zou niet moeten worden gekoppeld aan een harde grenswaarde van het totale aantal WWS-punten. Dit is al mede onderkend door kamerleden Beckerman en Nijboer die op verschillende momenten in de afgelopen jaren moties hebben ingediend om een WOZ-cap in te stellen voor alle huren in het gereguleerde segment.

De titel op de website van de Rijksoverheid “Wet Betaalbare huur maakt eind aan te hoge huren”, is derhalve correct, echter het effect is ook dat de huren in het lage en lage middensegment alleen maar verder (onevenredig snel) zullen stijgen. Dit effect echter wordt verder niet nader belicht.