Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Nu-Huren (Dhr. B.M.H. de Groot)
|
Plaats
|
's-Hertogenbosch
|
Datum
|
7 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Verhuurmakelaar.
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Uw voorstel om de midden huur aan banden te leggen is schadelijk voor het aanbod woningen en dus ook voor de doelgroep woningzoekende. Er is al niet veel aanbod in deze prijsklasse en met uw voorstel dreigt er nog minder aanbod te komen. Hoewel het gedeelte woningen die vallen in deze prijsklasse al vrij beperkt is, is er een leuke doelgroep huurders die behoefte hebben aan deze woningen. Ik noem hierbij voornamelijk starters, jong professionals, die met hun eerste baan nog niet capabel zijn een woning te kopen maar wel opzoek zijn naar een nette en luxe woning in het midden huur segment. Deze groep is vaak voorzien van een riant start salaris en groeit vaak vrij snel in inkomen. Vaak verhuizen zij na een jaar of twee naar een koopwoning. Deze groep is niet gebaad bij een lagere huurprijs; ze verdienen immers voldoende om een fatsoenlijke en nette woning in het midden huur segment te huren.
Mochten de woningen in het midden huur segment goedkoper worden, zullen verhuurmakelaars nog altijd kiezen voor kandidaat-huurders met het meeste inkomen en zekerheden. Een "zwakkere" doelgroep zal met die beleid waarbij de huur in verhouding met het inkomen beter matcht niet eerder een woning krijgen. De beter bedeelde huurders behouden de beste kansen, alleen de huurinkomsten voor de belegger worden lager. Daarbij worden ze al benadeeld door het nieuwe belastingstelsel box III. De belegger zal kiezen voor een andere investering die meer rendeert.
Veel beleggers zullen er alles aan doen om de woningen in het hogere segment te krijgen zodat ze zelf de huurprijzen kunnen bepalen. Je krijgt rare constructies waarbij woningen worden samengevoegd en dan voor nog hogere huurprijzen verhuurd worden. Je krijgt dan woningdelers die samen een groot pand huren. Is dat wenselijk?
Laat het aan de markt over; het is een vrij land en door een midden huur te beschermen zoals met die beleid, wordt niemand geholpen. De belegger niet die een of een paar pandjes heeft voor zijn pensioen, de woningzoekers niet want er is nog minder aanbod, de overheid niet want de woningnood wordt nog groter.
Een redelijk punt is de verduurzaming van de woningen. Daar kan geïnvesteerd worden, maar maak het dan ook aantrekkelijk voor de belegger.