Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amstelveen
Datum 13 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Makelaar

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Al toen ik 18 was (24 jaar geleden) was er voor de sociale huur rondom Amsterdam een wachttijd van 20 jaar en voor een slechte wijk 10+ jaar. Hoe kwam dit? Meer vraag dan aanbod. In 24 jaren hebben we dat niet kunnen oplossen. Het is alleen maar érger geworden.

Ook toen was de vrije sector niet te betalen. Ik heb in mijn bleu-heid toen een woning in de vrije sector gehuurd obv van "bieden" wat je per maand wilde betalen. Ik zat toen letterlijk €25 per maand bóven de grens voor huursubsidie. Ik heb alle huursubsidie toen moeten terugbetalen. Mijn gevoel toen al: de overheid snapt niet wat er écht gebeurd op de woning markt. Dat gevoel is alleen maar sterker geworden.

Het nieuwe wetsvoorstel probeert nu wederom een oplossing te bedenken voor een probleem. Wat eigenlijk een veel groter probleem gaat veroorzaken. Namelijk opdrachtgevers die ik spreek die onder de nieuwe wetgeving gaan vallen, overwegen nu massaal om hun woning te gaan verkopen. Resultaat: nog minder huurwoningen op de markt.

De overheid komt al jaren op mij over als een onprofessionele groep mensen die maar doen en nooit, maar dan ook nooit de consequenties hoeven te dragen voor de verkeerde beslissingen die ze maken. Ook geen greintje "trots": we hebben het verkeerd gedaan en stappen op. Die mentaliteit moet je in het commerciële bedrijfsleven proberen. Of ik in mijn werk als makelaar.

De oplossing zit 'm in de politiek die hervormd moet worden. Hoe kun je vanuit het departement "Economische zaken" / "Binnelandse zaken" Nederland als "Kennis economie" op de markt zetten, grote bedrijven naar Nederland toe halen, het epicentrum in de Randstad maken, internationale arbeid aantrekkelijker maken met belastingvoordelen voor Expats en Internationale Diplomaten en dan vervolgens verbaasd zijn dat die mensen ook ergens willen wonen?

Hoe kun je bij het departement "Volksgezondheid" het tolereren dat er soms wel wachtlijsten binnen de GGZ bestaan van meer dan een jaar en dan er van op kijken dat mensen zo massaal scheiden? En ook hierdoor weer meer vraag komt naar huisvesting?

Dat wanbeleid, "eilandjes politiek" en geen verantwoordelijkheid nemen leidt nu tot wederom weer een "Top plan" om de middenhuur te gaan reguleren. "Top werk weer van Minister de Jonge". En het gevolg: minder huurwoningen, meer GGZ problemen, nog meer vraag.

Het voelt bijna alsof het met opzet wordt gedaan...