Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats rotterdam
Datum 17 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
particulier verhuurder, met 2 panden in prive, zonder financiering, dus aangeschaft met spaargeld waarover al diverse malen fiscaal is afgerekend. Betreft hier een pensioenvoorziening in eigen beheer.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Uitholling, onnodige nivellering en melk-koe-beheer. Het wetsvoorstel loopt over van onhaalbare over-controle met als enig doel de vulling van de staatskas. Om het vervolgens royaal uit te delen als toeslag of compensatie.
Er wordt onterecht uitgegaan van het ontbreken aan goede bedoelingen van de investeerder. Met name van de investeerder die, volgens de geldende regelgeving, met alle vergunningen, dus volledig volgens het boekje, broodnodige huisvesting biedt aan met name starters, een-persoons-huishoudens en studenten.
Ik ben van mening dat dit wetsvoorstel niet zal bijdragen aan een betere woningmarkt voor huurders en verhuurders.

Het voorgestelde wetsvoorstel beperkt verhuurders in het vragen van een marktconforme huurprijs voor hun huurwoningen. Het idee achter het wetsvoorstel is om huurprijzen te reguleren, zodat huurwoningen ook betaalbaar worden voor middeninkomens. Echter, dit zal ertoe leiden dat de huurprijs voor verhuurders niet meer in lijn is met de kosten die zij maken bij het verhuren van een woning. Verhuurders zullen er uiteindelijk voor kiezen om hun huurwoningen te verkopen om elders hun geld te beleggen, wat zal resulteren in minder beschikbare huurwoningen op de markt. Hierdoor zullen huurders nog meer moeite hebben om een geschikte woning te vinden.

Daarnaast is het voorgestelde wetsvoorstel ook niet in lijn met de gewenste verduurzaming van huurwoningen. Door het beperken van huurprijzen, zal het voor verhuurders steeds moeilijker worden om te investeren in verduurzaming van hun huurwoningen.

Daarnaast ben ik zeer teleurgesteld in de overheid, dat met dit wetsvoorstel zich wederom als zeer onbetrouwbare partner opstelt. Beleggers worden hiermee zwaar benadeeld en het wordt onmogelijk te kunnen rekenen op regelgeving ivm zwalkend beleid.

Het investeringsklimaat verslechtert fors. Mijn verwachting is dat het aantal huurwoningen fors zal afnemen, waardoor er minder middenhuurwoningen beschikbaar komen, met tot gevolg dat de vrije sectorhuur nog veel harder zal gaan stijgen.

Ik roep de overheid op om het voorgestelde wetsvoorstel te herzien en te komen met een voorstel dat de belangen van zowel verhuurders als huurders behartigt.