Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
28 februari 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Onderneming
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Op dit moment worden al steeds meer particuliere huurwoningen in de grote steden niet meer verhuurd. Deze worden nu verkocht want een eigenaar is simpelweg niet verplicht te verhuren. Daardoor worden de overgebleven nieuwe vrije sectorhuren juist hoger.
Transformaties of nieuwbouw is al bemoeilijkt met 10,4% overdrachtsbelasting bij voorhand voor de locatie. Een langzaam, duur en stroperig process voor de vergunning en bezwaren. Daar bovenop komen nog de hoge financiering- en bouwkosten. Dus de woningproductie zal verder afnemen.
Hierbij werden vroeger huurwoningen van +/- 50m2 in de grote steden ontwikkeld. Tegenwoordig worden deze minimaal 70m2 gebouwd voor de vrije sector. Omdat de toekomstige middenhuur (<70m2) niet uit kan voor ontwikkelingen of transformaties in de grote steden.
Er moeten regels geschrapt worden de mobiliteit binnen de huursector vergroot.
- Corporatie huurders hebben nu vaak een 'samenwoonverbod' daarnaast worden zij bij samenwonen gekort op uitkeringen, toeslagen, AOW, studiefinanciering en gemeentelijke belastingen. Door dit de schappen kunnen er snel meer huurwoningen beschikbaar komen.
- Er moet een tijdelijk contract kunnen komen van 5 jaar dit geeft meer zekerheid aan de huurder en verhuurder.
Bijlage