Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amstelveen
Datum 7 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Beste betrokken minister(s),

Ik reageer in de functie van makelaar in onroerend goed in de regio (groot) Amsterdam. Mijn vakgebied is aan-/verkoop en af en verhuur van woningen/appartementen die voornamelijk liggen in grootte tussen 40m² en 200m².

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Ik ben geen voorstander van het wetsvoorstel. Nagenoeg ál het particulier eigendom (ik schat in minstens 95%) van de woningen dat in het middensegment komt te liggen zal met de komst van dit wetsvoorstel :
- óf in de leegstand raken, want eigenaren zullen niet vast willen zitten aan regelgeving dat voor hun geen voordeel biedt. Ze zullen liever willen wachten op een kind of neefje dat gebruik kan gaan maken van de woning zodra het kind oud genoeg is in plaats van geld toeleggen door het te verhuren aan een vreemde die daar tot aan zijn dood in kan blijven wonen. De huurinkomsten zullen namelijk dan voor het merendeel van de appartementen de vaste lasten niet gaan dekken : Voorbeeld: bij een appartement van 55m² met 50% hypotheek + servicekosten + vaste gemeentelijke lasten + onderhoudskosten = zijn de vaste maandlasten voor de woning eigenaar ca. € 1.000 p/mnd!!

- óf de woningen worden verkocht aan starters die dat kunnen betalen met hulp van ouders of anders aan expats, die het appartement na hun vertrek gewoon alsnog verhuren aan een collega zonder dat iemand daar verder iets van af weet, zodat het appartement in het grijze gebied komt te liggen.

- óf de woningen worden ge-upgrade naar een vrije sector woning met onnodig veel extra toeters en bellen / extra wastafels etc. etc.

Maar geloof me; 95% van de woningen die nu beschikbaar zijn in het tussensegment met markt gereguleerde huurprijzen, verdwijnen uit de voorraad. En er zullen er nauwelijks méér bij komen gezien het hele probleem van te weinig bouwen > Nederland kan gewoon niet genoeg bouwen vanwege beperkte grond, grondstoffen, aannemers en ambtenaren om vergunningen goed te keuren.