Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 28 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Zelfstandig ondernemer en voorzie in mijn eigen pensioenvoorziening als eigenaar/ verhuurder van 1 appartement

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Een koper van een appartement in Amsterdam van 320.000 euro betaalt nu 1.250 euro netto aan de maandelijkse hypotheeklasten.
Als verhuurder/eigenaar van hetzelfde appartement vraag ik 1.300 euro per maand aan huur.
Hiervan moet ik betalen:
- Hypotheek
- Belasting box 3
- Onderhoud
- Tijdelijke leegstand huurderswisseling
- Opstal- en inboedelverzekering
- Gemeentelijke heffingen eigenaren
- Administratiekosten
Ik ben zelfstandig ondernemer en voorzie in mijn eigen pensioenvoorziening als eigenaar/ verhuurder van dit appartement van 50 m2. Als mijn huurinkomsten vanwege de invoering van de Middenhuur regeling van 1.300 naar 750 euro per maand gaan dalen, dan is mijn pensioenpot snel failliet.
Ik kan natuurlijk het appartement binnenkort verkopen voor 320.000 euro, maar dat verandert de situatie van de huidige huurder niet. Deze huurder zal als koper zelfs hogere maandelijkse vaste lasten hebben, dan dat die nu aan huur kwijt is.
Zolang er veel vraag is naar huur- en koopwoningen, bepaalt de schaarste van woningen de marktprijs. In Amsterdam is er vanwege de beschikbare ruimte slechts een beperkte uitbreiding mogelijk.
Mijn vraag is daarom; waarom ingrijpen met de Middenhuur regeling?
Mijn idee na het aannemen van regeling Middenhuur:
- Onzinnig, want huurders zijn duurder uit als die hetzelfde appartement moeten aankopen
- Ondertussen, als ik niet verkoop, gaat mijn pensioenpot failliet
- En, er is in Amsterdam geen ruimte om zoveel bij te bouwen dat de marktprijs omlaag gaat
- Het plan dat een zittende huurder na een jaar huurprijsverlaging kan afdwingen naar Middenhuur gaat tot juridische conflicten leiden tot aan het EHRM
Wat zou wel een oplossing zijn?
- Niet invoeren Middenhuur, met de acceptatie dat niet iedereen op dezelfde gewilde en prijsopdrijvende plek kan wonen en dat wonen in goedkopere locatie op 1 of 2 uur reisafstand van het werk normaal kan zijn zoals in andere landen. Als daar bijvoorbeeld wel ruimte is, kan daar bijgebouwd worden