Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats elst
Datum 18 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Verhuurder

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Ik sluit mij qua inhoud en verwoording aan bij onderstaande tekst.

Ik zie al jaren met lede ogen aan dat er te weinig aandacht wordt besteed onze veel te kleine vrije sector. Woningzoekenden die (nog) niet kunnen of willen kopen, maar ook niet voor een sociale huurwoning in aanmerking komen vallen al jaren buiten de boot. Jonge samenwoners, mensen in echtscheiding, expats, etc. zijn aangewezen op een kleine en daardoor dure vrije sector.

Regulering is door jaren van verwaarlozing inmiddels onvermijdbaar, maar in het huidige wetsvoorstel is geen ruimte voor een fatsoenlijk rendement. Zonder rendement is er geen investeringsbereidheid en zal de vrije sector nog verder afnemen. Wij zien op dagelijkse basis al verhuurders in ons woningbestand (ca. 13.000 huurwoningen) die besluiten hun bezit te verkopen. Houd daarbij ook in het oog dat koopwoningen via de hypotheekrenteaftrek worden gefinancierd en woningcorporaties kunnen rekenen op overheidssteun. Huurders en beleggers in de vrije sector worden niet gesubsidieerd en zijn dus volledig aangewezen op het te realiseren rendement.

Zorg voor een vorm van regulering met oog voor een schappelijk rendement, met name in combinatie met de fiscale maatregelen van de komende jaren zal uiteindelijk de woningzoekende de dupe zijn. Grote en kleine beleggers zullen (al dan niet in het buitenland) wel een plek vinden om hun geld te investeren, maar hoe dat bijdraagt aan een gezonde (huur)woningvoorraad is mij een raadsel.