Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem Anoniem
Plaats Haren
Datum 14 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Bezorgde particuliere belegger

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
EERSTE RESULTATEN WETSVOORSTEL BETAALBARE HUUR BEKEND: NIEUWBOUW 24 APPARTEMENTEN GESTOPT

Ik heb door de stapeling van alle maatregelen vanuit de overheid een nieuwbouw project van 24 appartementen moeten stopzetten. Dit heeft grote financiële consequenties voor mij, het was een hele moeilijke keuze vooral omdat het een ontzettend mooi project is met o.a. A++++ energielabels. Het project is vergund maar, ik kan het me simpelweg niet veroorloven om het te ontwikkelen. Door alle overheidsmaatregelen voor de particuliere verhuursector bovenop de toch al uitdagende marktomstandigheden zal dit project na realisatie resulteren in een verlies van € 10.900,- per maand. Ik zou dus per maand € 454,16 per appartement korting onder de kostprijs aan de huurders moeten geven. Ik ben van goede wil en help graag anderen, zo sta ik in het leven, maar dit lukt me gewoon niet financieel. De huur van de appartementen is straks gereguleerd dus er is geen ook mogelijkheid om daar qua huurrendement nog te verbeteren.

Ik zie vooral verliezers zie, niet in de laatste plaats de 24 gezinnen/stellen die naarstig op zoek zijn naar een mooie huurwoning. En dit alles terwijl we een groot woningtekort hebben en vooral juist meer aan stedelijke inbreiding zouden moeten doen in dit kleine land. Dat leidt namelijk tot minder woon-werkverkeer, lager autobezit, is ver van Natura-2000 gebieden (stikstof problematiek) en kost geen schaarse groene-ruimte. Stedelijke inbreiding en ook transformatie wordt juist door de particuliere verhuurders gedaan, die vallen nu allemaal stil. Ik ben niet de enige, ik hoor het overal om me heen. En realiseer u dat stedelijke inbreidingen altijd lastige projecten zijn, gepriegel op de vierkante centimeter, geen ruimte voor afvalcontainers, moeilijke aanrijroutes, parkeren lastig of niet mogelijk, precario kosten, kritische buren, hoog planschade risico, lange vergunningstrajecten en dus daardoor duur, maar uiteindelijk wel woningen in de stad die direct aanhaken op alle bestaande voorzieningen. Bouwen aan de rand van de stad of dorp in een weiland is makkelijker, gewoon rechte lijnen tekenen riool en straten erin. Deze werkwijze past de woningbouw coöperaties ook beter. Maar of Nederland er echt beter van wordt.... Daar komt bij, de woningbouw coöperaties alleen zullen te weinig huurwoningen kunnen bijbouwen, daarvoor is ook de particuliere sector nodig.

Oproep aan de regering: Bezin u voordat u het kind met het badwater weggooit!