Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Oegstgeest
Datum 22 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Als particulier heb ik belegd in panden in Amsterdam welke ik op dit moment in de vrije sector verhuur

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Ik voorzie dat de aangekondigde maatregelen een ernstige bedreiging vormen voor de beschikbaarheid van huurwoningen in het middensegment EN de vrije sector in de toekomst. Het zullen ondoordacht maatregelen blijken te zijn die de minister dienen voor politiek gewin. De burger schiet er niets mee op. Doordat er voor de particuliere belegger onvoldoende rendement gemaakt zal worden zal hij deze verkopen en waarschijnlijk zal de koper er dan zelf in gaan wonen. Gevolg is dat al deze woningen voor verhuur in het middensegment verloren gaan. De huurprijs voor de panden die nog wel in de vrije sector vallen zullen door de toenemende vraag, omdat ook huurders uit het middensegment hier zullen moeten gaan huren, veel hoger worden. Een stad als Amsterdam trekt met zijn internationale bedrijven en start-ups veel expats aan en met beduidend hogere huren kan dat een afremmende werking hebben.
Ook voor bouwers en investeerders in de woningmarkt wordt nieuwbouw minder interessant. Diverse nieuwbouwplannen zullen worden afgeblazen. Dit komt mede door een golf van andere negatieve maatregelen en externe factoren. Denk aan stijgende rente, stikstof regels, energie maatregelen, personeelstekorten, etc. Er zullen minder woningen gebouwd gaan worden, ook in het middenhuursegment en bij minder bouw, worden er ook geen sociale huurwoningen meer gebouwd. Kortom, de gehele huur sector komt in de problemen.
De aangekondigde maatregelen zullen bouw initiatieven remmen in plaats van stimuleren.
Ten slotte verwacht ik dat de huizenprijzen van woningen die gaan vallen onder het gereguleerde middenhuursegment zullen gaan dalen door de verkoop golf die gaat komen. Als dat een zelfde daling als gevolg heeft als in 2008 - 2012 dan komt de hele woningmarkt in de problemen. Woningen komen mogelijk weer onder water te staan. Met als gevolg het gevaar voor de banken die deze woningen gefinancierd hebben. Ook zij komen in de problemen door afnemende waarde van hun zekerheden op de verstrekte hypotheken.
Kortom, op korte termijn zullen de maatregelen voor de huurders een voordeel opleveren, maar dat zal binnen enkele jaren omslaan naar veel hogere huren. Mijn verwachting is dat de gehele huizenmarkt op langere termijn totaal ontwricht wordt met een mogelijke bankencrisis als gevolg.
Helaas is de verantwoordelijke minister tegen die tijd al gevlogen en kan niet meer op zijn daden aangesproken worden, terwijl de burgers met de rekening zitten.