Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 26 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Verhuurder particulier

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
De vrijesector is aan verbetering toe en regulering lijkt door jaren van verwaarlozing inmiddels (helaas) onvermijdbaar, maar in het huidige wetsvoorstel is geen ruimte voor een fatsoenlijk rendement. Zonder rendement is er geen investeringsbereidheid en zal de vrije sector nog verder afnemen.

Zorg voor een vorm van regulering met oog voor een schappelijk rendement, met name in combinatie met de fiscale maatregelen van de komende jaren zal uiteindelijk de woningzoekende de dupe zijn.

Concreet dring ik eropaan om de weging van de WOZ en energielabel in het WWS te herzien als mede andere vormen van tegemoetkoming voor de midden huurder te overwegen.

Het onderdrukken van de contributie van de WOZ-waarde in het WSS is in mijn optiek symbool voor de ontkenning van de feitelijke waarde van vastgoed. Voor vastgoed gaat het in het algemeen om 3 zaken: locatie, locatie, locatie. Dit heeft op het moment nog maar zeer betrekkelijke invloed op de WWS-huurprijs. Dit niet realistisch in vergelijking tot een eventuele aankoopprijs en de psychologische waardebepaling door de consument. Ik stel daarom voor dat locatie een belangrijkere rol in het WWS gaat spelen.

Verduurzamen van de woningvoorraad is een uitstekend idee. Wat lastig is aan het huidige voorstel is dat het werkelijke maximale energielabel niet losstaat van het bouwjaar van een gebouw. Neem mijn jaren 30 appartement dat nu energie label B heeft (na veel renovatie). Volgens perfectkeur.nl is het op het moment het redelijke maximum dat te halen is. Voor de stap naar A zou in mijn geval de meterkast moeten worden uitgebreid, echter is daar geen ruimte voor, en is er dus een structurele verbouwing nodig zijn. Daarnaast moet een warmtepomp geplaatst worden (effectieve duurzaamheidscontributie is discutabel, NOS.nl) en moeten er zonnepanelen geplaatst worden. Hiervoor zou de hele VVE in zonnepanelen moeten plaatsen (gedeeld dak), wat op haar beurt liquiditeit vereist, m.a.w., het klink goed, maar energie Label A (of hoger) is niet altijd reëel. Echter zijn dit dikwijls de woningen die het karakteristieke straatbeeld van Nederland bepalen. Het WSS zou een energielabel moet laten wegen op basis van de mogelijkheden die de woning biedt.

In aanvulling op het WWS stel ik ook voor dat de overheid nog eens goed kijkt naar de (loonbelasting) druk voor middeninkomens, omdat er een algehele discrepantie bestaat tussen het inkomen en het kopen of huren van een woning. Niet alleen het huren.