Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Tiel
Datum 17 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particuliere verhuurder, lid van Vastgoed Belang, ik verhuur al jaren woningen tegen redelijke huurprijzen in het middenhuur segment.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
De impact van de combinatie Middenhuur regulering en Box 3 op basis van fictief rendement is enorm en daardoor krankzinnig. Het lijkt erop dat de regering een kleine groep verhuurders (die bijvoorbeeld EUR 1.600 vragen voor een woning van 30 m2) wil aanpakken, maar daarvoor een grote groep verhuurders gaat raken met vergaande regulering. Forse boetes bij overtredingen, maar is een verschil van inzicht bij een puntentelling dan al direct een fout? Hoe is het mogelijk dat de minister de kritiek van alle marktpartijen, belangenorganisaties, etc. van tafel veegt? De minister hoor je niet over: Aanpak illegale onderverhuur in de sociale sector, scheefwoners die veel te lang in goedkopere woningen blijven zitten, All-in huren die al jaren niet verhoogd kunnen worden en waarbij je nu zelfs de hoge energiekosten niet kunt doorberekenen.

In Box 3 worden de WOZ-waarden vele malen hoger in 1 jaar tijd (10-35%), tegelijkertijd wordt de Leegwaarderatio sterk versoberd (ondanks dat dezelfde woning nog steeds in verhuurde staat is).Per saldo een grote toename van de waarde van de bezittingen (op papier) en dit tegen een aanzienlijk rendement van 6,17%. Het werkelijk rendement op vastgoed ligt eerder rond 2,5-3% en dan hebben we het nog niet over groot onderhoud en verduurzamen (!). Rendement op aandelen zal bij de meeste mensen over het afgelopen jaar negatief zijn geweest, dat maakt het contrast met de 6,17% nog groter ten opzichte van vastgoed. Beleggen in bijvoorbeeld aandelen en vastgoed wordt absurd zwaar belast. En voor wat betreft het vastgoed is de combinatie Middenhuur en Box 3 desastreus. Als er dan in Box 3 meer moet worden belast, dan tegen werkelijk rendement. Pensioenen in eigen beheer, geld beleggen waar hard voor is gewerkt in Box 1 of 2 wordt afgestraft. De linkse klagers welke via werkgeverspensioenen miljarden hebben opgepot betalen hierover geen 6,17% maar die hoor je daar niet over… Gevolg: het verkopen van woningen bij einde huurovereenkomst… Blijkbaar is er weinig aandacht geweest voor de cumulatie van Middenhuur en Box 3. Al is het fictieve rendement al idioot hoog en de rente op schulden van 2,57% veel te laag, hoe komt men hieraan?

Hopelijk worden er nog een paar verstandige mensen wakker en kunnen we het straks houden bij de uitspraak: Beter ten halve gekeerd dan te hele gedwaald. Zo niet zullen er nog vele bezwaarprocedures volgen vermoed ik… en die kosten ook heel veel tijd en geld...