Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Landsmeer
|
Datum
|
15 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particuliere kleine belegger
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
De onderliggende gedachtengang is sympathiek te noemen. Ja, sommige huren zijn veel te hoog, en ja, ook middeninkomens zouden meer mogelijkheden moeten krijgen om te kunnen huren.
Echter, meeste verhuurders verhuren o.b.v. een acceptabel rendement. Dit rendement ligt meestal grofweg tussen de 3% tot 7% (woonhuizen). Echter, dit betreft een bruto aanvangsrendement. In de praktijk ligt dat rendement stukken lager door bijv.: beheerskosten, onderhoudskosten, VVE, gemeentelijke lasten + buffer-aanleg grotere risico's (funderingswerkzaamheden, betonrot aanpak, enz.), overbruggingsgelden voor perioden van leegstand, buffers voor procedures voor uitzetting bij structurele wanbetaling van huurder, kosten voor eventuele verduurzaming en meer van dit soort kosten. Bovendien kan de woningmarkt flink spoken (verhuren betekent ook een stuk risico accepteren).
Daarnaast, erg veel verhuurders betreffen kleine investeerders of gepensioneerden.
Wat gaat er gebeuren als deze wet er doorheen komt? Heel erg veel verhuurwoningen zullen in de jaren die komen, worden verkocht. Tenslotte, zodra een huurder opstapt, zal de woning met te weinig punten (wat de meesten zullen zijn), niet meer tegen een acceptabel rendement verhuurd kunnen worden. Verhuren zal voor velen, zo niet de meesten, simpelweg niet meer economisch haalbaar zijn. Voor mij niet in ieder geval.
Welnu: ten eerste wordt er hierdoor geen betaalbare huurwoning gecreëerd. Ten tweede, de veel kleinere selectie huurwoningen die overblijven zijn vooral die, die boven het nieuwe punten-aantal uitkomen. Deze zullen door het veel beperktere aanbod van huurwoningen over de hele linie, waarschijnlijk nog veel duurder worden (schaarste werkt prijsopdrijvend). De huurmarkt zal voor juist met name huurders, nog veel verder onder druk komen te staan.
Bovendien, ook de corporaties zullen 2 keer nadenken voordat ze gaan bouwen, ook voor hen komen rendementen verder onder druk te staan.
Daarom: leg jullie oor alstublieft echt goed te luisteren, want de woningmarkt is naast problematisch, ook erg complex. Uiterste zorgvuldigheid en bovenal een gedegen visie is derhalve geboden, een averechts effect kan desastreus uitpakken. Kijk bijvoorbeeld naar het aanpakken van grote met name buitenlandse investeerders, of naar maatregelen om de echte excessen aan te pakken (excessen m.b.t. woningsplitsing of excessen m.b.t. onredelijk hoge bruto aanvangsrendements-percentages).