Wet implementatie Richtlijn loontransparantie mannen en vrouwen
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Huizen |
Datum | 11 april 2025 |
Vraag1
U kunt via deze website reageren op het gehele wetsvoorstel en de toelichting. Daarbij heeft SZW een aantal specifieke vragen aan werkgevers:- Kunt u aangeven wat de verwachtte impact zal zijn van de naleving van de maatregelen, in het bijzonder in het eerste jaar na inwerkingtreding? In welke mate behoeft bijvoorbeeld uw bedrijfsvoering aanpassing om aan de nieuwe regels te kunnen voldoen?
- Kunt u in het bijzonder aangeven wat de verwachte impact is van de rapportageverplichting voor werkgevers die voor het eerst moeten rapporteren over het jaar 2026? Dit betreft werkgevers met 150 werknemers of meer.
- Het ministerie van SZW werkt aan voorlichting over de maatregelen uit het wetsvoorstel en aan ondersteuning voor werkgevers bij het voldoen aan de maatregelen. Kunt u aangeven voor welke maatregelen een ondersteuningsbehoefte bestaat en waar deze ondersteuning uit zou kunnen bestaan?
• Wij verwachten weinig impact van de naleving van de maatregelen, aangezien onze beloning al conform FWG van de CAO VVT is. Het enige onderscheid dat zou kunnen ontstaan, betreft het aantal jaren werkervaring en de trede waarin medewerkers zich bevinden. De enige bijzonderheid die ik nu zie is artikel 3 C. 7. “Het is niet toegestaan vragen te stellen over het loon in de huidige of eerdere arbeidsverhoudingen. In de toelichting staat: “Werkgevers mogen sollicitanten geen vragen stellen over hun loon in het kader van hun huidige of eerdere arbeidsverhoudingen. Dit geldt zowel voor interne als externe sollicitaties. Zij mogen hier ook geen informatie over inwinnen of proactief informatie over proberen te verkrijgen. Werkgevers mogen wel vragen naar de ervaring van werkenden.” Als collega’s nu intern solliciteren naar een hogere functie, zien wij dat als promotie met bijbehorende promotie periodieken. Hoe hier dan mee om te gaan? Daarnaast wordt bij externe sollicitanten nog wel eens om het huidige salaris gevraagd. Dit om een goede inschaling mogelijk te maken, dus ook in evenwicht tussen collega’s die al lang bij ons werken en nieuwe collega’s. Zeker in de huidige markt worden we nog wel eens ‘tegen elkaar uitgespeeld’.
• De rapportageverplichting zal meer inspanning vereisen, vooral vanwege de koppeling tussen mannen- en vrouwensalarissen, functies en het aantal gewerkte/verloonde uren. Deze gegevens zijn ook bij onze pensioendienst PFZW bekend. Als het mogelijk is om deze data te gebruiken om de rapportage in te vullen, scheelt dit aanzienlijk. (Dit geldt voor de gehele VVT branche.)
• Bijdrage in ontwikkeling van standaard rapport functionaliteit in (grote) aanbieders van personeelsadministratiesystemen. Het zou zeer behulpzaam zijn als “het systeem” bijvoorbeeld zelf de loonkloof berekent bij het invoeren van duidelijke variabelen door de organisatie. Dit zou de administratieve last aanzienlijk verminderen en zorgen voor een nauwkeurige rapportage.