Wetsvoorstel tot wijziging van de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar bij werknemers van kleine en middelgrote werkgevers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Dixperlo
Datum 17 oktober 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Allereerst is het aantal partijen welke betrokken zijn bij de beoordeling in onze ogen te groot, waardoor de beoordeling niet alleen te complex is, maar ook te lang duurt en onevenredig kostbaar is. Naast de betrokken werkgever en werknemer zijn bedrijfsarts een arbeidsdeskundige en een verzekeringsarts van het UWV betrokken. De ervaring leert dat met name die laatste het proces enorm vertraagt, maar ook bij de bedrijfsartsen en de arbeidsdeskundigen is er te weinig capaciteit en lopen wachttijden op. Waarom niet het oordeel van de externe arbeidsdeskundige leidend laten zijn, waardoor doorlooptijden toenemen en het UWV niet overbelast wordt.

Als een medewerker langdurig ziek uitvalt wordt er nagenoeg in alle gevallen een vervanger geregeld om te voorkomen dat de werkdruk bij collega's te hoog wordt. Het is in de praktijk echt niet zo dat er een jaar gewacht wordt, alvorens dit besluit te nemen. Wij zijn voorstander van een wegingsmoment na einde 1e ziektejaar, maar absoluut tegenstander van doorbetaling van het loon in het 2e ziektejaar. Zeker als blijkt dat er sprake is van spoor 2, welke overigens nagenoeg nooit succesvol is, zal de betrokkenheid tussen medewerker, diens collega's en werkgever alleen maar minder worden. Het zou pas echt helpen om bij een wegingsmoment en constatering dat medewerker niet meer terug kan keren in zijn oude functie/bij zijn oude werkgever dan ook na het 1e ziektejaar definitief afscheid van elkaar te nemen en geen loondoorbetalingsplicht te kennen.

Los van de consultatie willen wij meegeven dat het ons inziens goed zou zijn om de loondoorbetaling na een half jaar te verminderen naar bijvoorbeeld 90 %. In de praktijk constateren wij dat medewerkers bij einde 1e ziektejaar ineens in de versnelling komen qua re-integratie vanwege het feit dat de loondoorbetaling naar 70 % gaat. Een financiële prikkel die eerder in het proces plaats vindt gaat re-integratie versnellen.