Wetsvoorstel tot wijziging van de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar bij werknemers van kleine en middelgrote werkgevers
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Weesp
|
Datum
|
14 oktober 2023
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Geachte dames/heren,
Vanuit de praktijk kan ik u melden dat werknemers die betrokken zijn bij een bedrijfsongeval of buiten het bedrijf met een ongeval met ernstige verwondingen, een revalidatie duur van 1-2 jaar gebruikelijk is.
Dus ook bij de medewerker die zich volledig op zijn /haar revalidatie traject stort (is topsport bijna) om te kunnen terugkeren naar zijn/haar baan is 12 maanden periode te kort.
Ik zou dan ook willen pleiten om een meer realistische periode van 18 maanden aan te houden. Dat heeft de volgende voordelen:
- het is duidelijker te bepalen wat de uiteindelijke fysieke/mentale schade is bij de werknemer
- het fysieke revalidatie proces is in bijna alle gevallen afgerond of omgezet in chronisch onderhoud van bewegelijkheid
- de termijn komt beter overeen met de termijn om restschade (vervolgschade) te bepalen
- als na 18 maanden niet het gewenste niveau met revalidatie is bereikt om de voormalige functie weer op te pakken, is dat denk ik ook een acceptabele termijn voor de grootste groep van medewerkers.
- over de terugkeer naar werkzaamheden na een ongeval is redelijk veel wetenschappelijk onderzoek verricht. Ik denk dat dat goed is dat bij deze besluitvorming te betrekken.
- de termijn wordt ook nog bijvoorbeeld beïnvloed door opleidingsniveau en de ruimte (financieel) van bestaande sociale voorziening.
Concluderend: op basis van wetenschappelijke literatuur en praktijk ervaring is een ruimere termijn zeker bij revaliderende medewerkers na een ongeval aangewezen, bijvoorbeeld naar 18 maanden.