Wetsvoorstel tot wijziging van de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar bij werknemers van kleine en middelgrote werkgevers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Tilburg
Datum 18 oktober 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
In de 42 ste week van het eerste ziektejaar kan de werkgever een verzoek indienen bij het UW om na het eerste jaar de re-integratie eerste spoor af te mogen sluiten. De beoordeling door het UWV gaat onder meer over de vraag of herstel voor eigen (aangepast) werk te verwachten is binnen 13 weken na einde eerste ziektejaar.
Rekening houdend met de bedenktermijn, zal de werkgever uiterlijk in de 40 ste week met de werknemer dienen te overleggen of de werknemer akkoord is met het afsluiten van eerste spoor.

Mij komt het voor dat zowel werkgever, als werknemer als leken in het merendeel van de gevallen niet kunnen inschatten of herstel voor eigen (aangepast) werk te verwachten is binnen een termijn van 23-25 weken. De werknemer zal dus dan niet akkoord gaan en de werkgever zal zekerheidshalve een verzoek doen bij het UWV in de 42ste week.

De verzekeringsartsen kunnen het werk nu al niet binnen redelijke termijn verrichten. Een WIA beoordeling pas 7 maanden na 2 jaar ziekte is geen uitzondering. Indien zij er nu een taak bijkrijgen zal dat er voor zorgen dat er nog meer vertraging ontstaat bij de andere taken bij verzekeringsartsen.

Verder: indien er volledig herstel voor de eigen functie plaats vindt na toestemming UWV om de re-integratie bij de eigen werkgever na 1 jaar af te sluiten, dient de werkgever toch nog de volle 2 jaar loondoorbetaling vol te maken, terwijl een eventuele verzuimverzekering niet langer uitkeert. De werknemer is niet meer ziek; dat betekent 100% loondoorbetaling. Dat kan een kostbare aangelegenheid zijn voor de kleine werkgever, te meer daar er ook nog een transitievergoeding te betalen is. Voor een deel van de kleine en middelgrote werkgevers zullen de financiële gevolgen wellicht te groot zijn.