Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten
Reactie
Naam
|
A Lam
|
Plaats
|
Alkmaar
|
Datum
|
31 augustus 2023
|
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen.
Gegeven de steun van de vakbonden en werkgeversorganisaties voor het arbeidsmarktpakket waar dit wetsvoorstel uit voortvloeit heb ik er vertrouwen in dat dit een stap in de goede richting is.
Toch komt het mij voor dat de wetgever meer bezig is met symptoombestrijding dan werkelijke vernieuwing om de kern van de problematiek aan te pakken. Ik lees in de MvT dat het overkoepelende thema van het arbeidsmarktpakket "de hervorming van de arbeidsmarkt om zo te zorgen voor een betere balans tussen zekerheid en wendbaarheid op de arbeidsmarkt en een toekomstbestendige sociale zekerheid" is. Ik mis in de uitwerking hiervan een strakke redenering die min of meer dwingend tot de gemaakte keuzes leidt.
Een betere balans tussen zekerheid en wendbaarheid op de arbeidsmarkt valt bijvoorbeeld te bereiken door het kunstmatige onderscheid tussen vaste en tijdelijke arbeidsovereenkomsten op te heffen. Een "vaste" arbeidsovereenkomst is immers net zo goed tijdelijk, alleen is de afgesproken looptijd langer: tot aan de pensioendatum. Hoe langer de afgesproken looptijd, hoe meer zekerheid voor de werknemer. Zo biedt een contract voor 20 jaar meer zekerheid dan twintig opvolgende contracten van 1 jaar. Zie de start of verlenging van een contract als een mutatie en hef belasting over elke mutatie, dan heb je al een financiële prikkel ingebouwd om zoveel mogelijk zekerheid te bieden. Op de wendbaarheid is de werkgever uit zichzelf al alert, dus de balans tussen zekerheid en wendbaarheid wordt "vanzelf" bereikt. Bonus: subsidieer van voornoemde belasting op mutaties elke werkgever evenredig aan het aantal fte's, dan is er, budgettair neutraal voor de overheid, meteen ook een prikkel om mensen in dienst te nemen in plaats van in te huren als externe kracht of zzp'er.
En wat de toekomstbestendige sociale zekerheid betreft: reduceer de hele lappendeken aan regelingen tot de onderliggende basisgedachten en geef het UWV de bevoegdheid om per individu afspraken te maken in de geest van die basisgedachten. Zie ook mijn reactie op de internetconsultatie "Wet tot wijziging van de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen in verband met het verlengen van de werkingsduur van die wet" van 21 augustus, https://www.internetconsultatie.nl/wettotwijzigingvandewetinkomensvoorzieningouderewerklozen/reactie/05bc53f7-1911-45e2-af93-24515382edeb