Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten

Reactie

Naam ir. R.M.E.M. van Heijster
Plaats Oegstgeest
Datum 11 juli 2023

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Er zou ook een uitzonderingspositie moeten zijn voor mensen boven de pensioenleeftijd. Zij zouden onbeperkt tijdelijke contracten moeten kunnen krijgen.

Deze mensen hebben geen baanzekerheid nodig, zij hebben immers al inkomenszekerheid in AOW en pensioen. Daarnaast is het voor werkgevers lastig een contract voor onbepaalde tijd te geven (een contract voor onbepaalde tijd eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, maar waar eindigt een contract voor onbepaalde tijd na je pensioenleeftijd?)

De groep "boven de pensioengerechtigde leeftijd" kan prima leven met steeds weer een nieuw tijdelijk contract. Daarnaast kan deze groep met veel expertise een belangrijke bijdrage leveren op de huidige arbeidsmarkt die gekenmerkt wordt door personeelsgebrek.

Zelf werk ik nu al in mijn vijfde jaar na mijn pensioen, met een wettelijk verplichte maar voor mij (en mijn werkgever) volstrekt zinloze onderbreking van een half jaar. In de toekomst wordt dat half jaar vijf jaar. Dit betekent dat mensen zoals ik in de toekomst vier jaar na hun pensioen moeten stoppen. Een wet, bedoeld om werknemers zekerheid te bieden, geeft in dit geval de "zekerheid" dat je je inkomen, maar vooral je werk en dus arbeidsvreugde kwijtraakt. En als toegift raakt de werkgever expertise en arbeidspotentieel kwijt.

En als de conjunctuur omslaat? Dan ben je met tijdelijke contracten snel van de pensionado's af en blijven de banen voor jongeren behouden.