Wet vereenvoudiging non-binaire geslachtsvermelding

Reactie

Naam L.B. Haak
Plaats Loenen
Datum 4 december 2023

Vraag1

U kunt op alle onderdelen van het voorstel reageren.
Het is vooral de situatie van intersekse personen waarom ik deze versie van deze wet bezwaarlijk vindt. Hun status als persoon die een biologische situatie hebben die niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk is kan voor hen grote consequenties hebben. Denk hierbij aan visitatie, kleedruimtes en deelnemen aan (sociale) activiteiten die (fysieke) sekse gebonden zijn. Ook internationaal is het voor hen van groot belang dat zij in een buitenland niet verward worden als transgender of non-binaire persoon. Intersekse is geen keuze, maar een fysiek gegeven.
Het is een goede ontwikkeling dat voor intersekse personen de weg via de rechter kan vervallen zodat er geen lichamelijke- of biomedische informatie overlegd hoeft te worden om een administratieve notering overeenkomstig de fysieke status te wijzigen.
Aan de indiener van het initiatiefwetsvoorstel wil ik de volgende punten meegeven ter verbetering van het voorstel.
1. Reserveer de X exclusief voor intersekse personen en gebruik een andere aanduiding (b.v. ‘n’, ‘o’ of ‘q’) voor non-binarie personen.
2. Behoud de deskundigenverklaring voor non-binaire (en transgender) personen. Een wijziging in een geslachtaanduiding heeft serieuze consequenties die minimaal een “informed consent” vereisen.
3. Laat alle vormen van fysieke onderzoeken die een intersekse persoon moet doorstaan om aan te tonen dat deze een ongedefinieerd geslacht heeft vervallen (dit is tevens de reden waarom het onjuist is om voor intersekse en non-binair dezelfde letter te hanteren).
4. Voor alle (non-binaire / transgender / intersekse) ouders moet het mogelijk worden om zelf te kiezen of ze als ‘ouder’ of als ‘vader’ of ‘moeder’ op de geboorteakte komen van hun kind.
5. Dit wetsvoorstel moet geharmoniseerd worden met de transgender wetgeving en in lijn gebracht worden met internationale en europese verdragen en richtlijnen zodat zowel intersekse, non-binaire en transgender personen geen overwachte nadelen van deze wetswijziging hebben.

Bijlage