Wijziging Wfsv tijdelijke uitzondering driejaarstermijn terugkerende eigenrisicodragers en vervallen rekenpercentage

Reactie

Naam Aon (K Kerstens)
Plaats Rotterdam
Datum 3 mei 2018

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Geachte heer/mevrouw,

Als reden voor het inkorten van de WGA-periode wordt het volgende aangegeven: “De verantwoordelijkheden voor werkgevers worden echter als te veel en te scheef ten opzichte van de verantwoordelijkheden van werknemers ervaren.”

In de huidige situatie wordt de WGA-uitkering na het tiende jaar gefinancierd door een uniforme premie, welke volledig door werkgevers wordt betaald. Indien in de nieuwe situatie de uniforme premie wordt ingezet voor de financiering van de WGA-uitkering vanaf het vijfde jaar, zal dat leiden tot een verhoging van die uniforme premie omdat uitgaven eerder worden ingezet. De financiële verantwoordelijkheid voor de WGA-uitkering voor werkgevers blijft dan onverminderd van kracht, er treed alleen een wijziging op in de premiesystematiek. De administratieve verantwoordelijkheid is in de huidige situatie al aan het UWV uit te besteden door te kiezen voor publiek verzekeren. Verder kunnen werkgevers in de huidige situatie 50% van hun WGA-premie verhalen op het nettoloon van hun werknemers.

Het inkorten van de WGA-periode zal daarmee enkel leiden tot een vermindering van een gedifferentieerde premie of private financiering enerzijds, maar een verhoging van de uniforme premie anderzijds. De verantwoordelijkheid voor werkgevers wordt daarmee niet teruggebracht, maar slechts gewijzigd naar een andere invulling van die verantwoordelijkheid (het verlagen van premies enerzijds, maar het verhogen ervan anderzijds) en voor sommige werkgevers zelfs tot een verhoging ervan omdat de premie vanaf het vijfde jaar niet langer mag worden verhaald op werknemers.

Bent u hiervan bewust en wordt hiermee rekening gehouden in de wetsaanpassingen? Enkel een verschuiving van financiële werkgeversafdrachten levert immers geen gehoor aan de vraag van werkgevers om de verantwoordelijkheden tussen werknemers en werkgevers in balans te brengen.

Met vriendelijke groet,
Koen Kerstens