Wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag 2023
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
15 maart 2022
|
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen.
In een wereld waar er al enorme krapte is op de opvangmarkt is het onbegrijpelijk dat de overheid overweegt erin te gaan snijden. Zulke onrust kan zorgen dat gastouders ander werk (buiten de kinderopvang!) gaan zoeken, waardoor er nog meer krapte ontstaat. Gevolg: mensen vinden geen opvang meer voor hun kinderen en moeten stoppen met werken!
Gastouders zijn een grote aanvulling op de opvangmarkt, ze zijn flexibeler dan kinderdagverblijven en bieden kleinschalige opvang aan, wat voor prikkelgevoelige kinderen fijner is dan bij de opvang. Gastouders kunnen niet hun uurtarief verlagen (ze hebben al enorme kosten - denk aan arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw). Gastouderopvang zal door de maatregel duurder worden, waardoor de armere groep (die al geraakt wordt doordat hun vergoeding naar beneden gaat door het regeerakkoord) geen gebruik meer kan maken van opvang (kinderdagverblijven is vaak al te duur voor deze groep).
Wat ik mij afvraag: waarom wordt er overwogen het tarief voor de gastouderopvang te verlagen, terwijl het tarief voor de kinderdagverblijven veel hoger is? Wellicht kan het verschil goed gemaakt worden, door de tarieven gelijk te trekken?
Als ik het goed begrijp, is het plan om te verlagen om meer GGD bezoeken te financieren (en ik ben ook echt voorstander van meer GGD-bezoeken!). In de afgelopen jaren (ik werk inmiddels 14 jaar in en met gastouderopvang samen) werden er amper bezoeken gedaan, wellicht 1x per 6 jaar. Dit terwijl een kinderdagverblijf, hoe klein de locatie ook, elk jaar bezocht wordt. Ik vraag me dan af: heeft de gastouderopvang dan niet jarenlang betaald voor de bezoeken die de GGD aflegde bij de kinderdagverblijven? Dan lijkt het me redelijk, dat deze dienst nu terugbetaald wordt!