Wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag 2023

Reactie

Naam NannyQ (T Shrubsole)
Plaats Arnhem
Datum 21 maart 2022

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Graag geef ik mijn reactie op het voorstel rond de bekostiging van de intensivering van de inspecties door de GGD.

Ten eerste ben ik groot voorstander van het beter borgen van de kwaliteit van de gastouderopvang. Ik ben echter totaal niet overtuigd dat je dit bereikt door intensivering van de inspecties; een inspectie iedere 2 a 3 jaar van een half uur, gaat n.m.m. niets veranderen. Beter had er geïnvesteerd kunnen worden in trainingen/opleidingen direct aan de gastouders of via het gastouderbureau.

Los daarvan is het absurd dat deze kosten verhaald worden op de groep zelf; gastouderopvang is de goedkoopste vorm van opvang momenteel in Nederland. Gastouders investeren zelf in hun opvang, hun trainingen, de woning etc. Waar nagenoeg iedereen in loondienst ieder jaar via de CAO een loonsverhoging ontvangt, wordt van de gastouderopvang nu verwacht dat ze stil gaan staan of zelfs verlagen, om ouders tegemoet te kunnen komen. De gastouderopvang wordt hierdoor minder toegankelijk voor veel gezinnen, als gastouders niets met hun tarieven doen (waar ze gelijk in hebben). Gastouderopvang is een unieke wijze van kinderopvang, waar veel ouders dankbaar gebruik van maken; flexibel, kleinschalig, geen standaard uren afnemen zoals bij een kdv. Tijdens corona werd de gastouderbranche (eindelijk) serieus genomen; dat lijkt nu alweer voorbij met dit soort maatregelen.

Het is bijzonder vreemd dat deze kosten die - mijn inziens - geen kwaliteitsverbetering teweeg gaan brengen, worden verhaald op een klein gedeelte van de kinderopvang in Nederland. Mochten deze kosten over de gehele kinderopvang worden verdeeld, dan is de daling in de toeslag veel kleiner voor ouders. De kinderopvangtoeslag voor kinderdagverblijven is nu al vele malen hoger, terwijl de inspecties daar veel langer duren dan bij een gastouder (enkele dagen vs een haf uur). Zijn deze kosten ook allemaal verrekend met de kinderopvangtoeslag van de kdv's. Voor zover bekend mij niet!