Wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag 2023

Reactie

Naam GO Kinderopvang! (M Hellemons)
Plaats Lelystad
Datum 8 maart 2022

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Loslaten KGU:
Wij zijn positief over het loslaten van de koppeling gewerkte uren (KGU). Het is de eerste stap op weg naar een meer eenvoudige bekostiging voor ouders met minder verrekening aan het einde van het jaar. Vooral voor flexwerkers en zzp'ers is dit belangrijk.

Onbegrip verhalen kosten op ouders:
Het is onbegrijpelijk dat de kosten die horen bij de keuze om het toezicht van de GGD te intensiveren, worden verhaald op ouders. Doordat de eigen bijdrage voor ouders hoger wordt, wordt gastouderopvang dus duurder en minder toegankelijk. Deze keuze is hoogst opmerkelijk in een tijd dat kinderopvang straks 95 % en op termijn 100 % door de overheid wordt bekostigd. Gastouderopvang wordt onder meer in hoge mate afgenomen door medewerkers in de zorg (vanwege de flexibele tijden), maar ook door opvoeders met een minder hoog inkomen. Twee doelgroepen die absoluut niet méér belast moeten worden. Het is een keuze waar geen draagvlak voor bestaat in de sector en zeker niet onder maatschappelijke kinderopvangorganisaties zoals de onze. Wij begrijpen en ondersteunen de keuze om het toezicht te verbeteren, maar zijn van mening dat de overheid hier €6,4 miljoen extra voor moet uittrekken, en niet de ouders de dupe te laten zijn.
Ook bij KDV en BSO is er een intensief toezicht (1x per jaar onderzoek); hiervoor worden géén extra kosten op ouders verhaald.

Intensivering van toezicht
We zijn positief over de keuze voor de intensivering van het GGD toezicht ten behoeve van de kwaliteit van de gastouderopvang. Voorheen was de landelijke verplichting dat 5 á 10 % van alle gastouders per jaar bezocht moesten worden. Het kon dus voorkomen dat gastouders zo'n drie jaar geen GGD toezicht over de vloer kregen. Wij pleiten voor niet alleen intensivering van de kwaliteit van het toezicht op de gastouderopvang naast intensiveringvan de hoeveelheid van het GGD toezicht. Een visie en oplossingen m.b.t. de verbetering van de kwaliteit van het toezicht op de gastouderopvang vanuit de BMK en haar leden zijn gedeeld met SZW. Ook hebben wij aangegeven dat prioriteit ligt bij de kwaliteitsverhoging bínnen de sector, het investeren in gastouders en medewerkers van het gastouderbureau. In het verlengde daarvan is het de beurt aan de GGD om te toetsen hoe die kwaliteitsverhoging verloopt en dit te versterken. Nu is ervoor gekozen om éérst te investeren in het toezicht en (mogelijk) later pas in de kwaliteit van de gastouderopvang zelf.