Wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag 2023
Reactie
Naam
|
Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen (I de Cocq)
|
Plaats
|
Terneuzen
|
Datum
|
1 maart 2022
|
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen.
Het loslaten van de koppeling gewerkte uren (KGU) is een positieve ontwikkeling. Het is de eerste stap op weg naar een meer eenvoudige bekostiging voor ouders met minder verrekening aan het einde van het jaar. Vooral voor flexwerkers en zzp'ers is dit van groot belang.
Onbegrijpelijk dat de kosten die horen bij de keuze om het toezicht van de GGD te intensiveren, worden verhaald op ouders. Doordat de eigen bijdrage voor ouders hoger wordt, wordt gastouderopvang dus duurder en minder toegankelijk. Deze keuze is hoogst opmerkelijk in een tijd dat kinderopvang straks 95 % en op termijn 100 % door de overheid wordt bekostigd. Gastouderopvang wordt onder meer in hoge mate afgenomen door medewerkers in de zorg (vanwege de flexibele tijden), maar ook door opvoeders met een minder hoog inkomen. Twee doelgroepen die absoluut niet méér belast moeten worden. Het is een keuze waar geen draagvlak voor bestaat in de sector en zeker niet onder maatschappelijke kinderopvangorganisaties. Wij begrijpen en ondersteunen de keuze om het toezicht te verbeteren, maar zijn van mening dat de overheid dan ook boter bij de vis moet doen en hier €6,4 miljoen extra voor moet uittrekken, in plaats van de ouders de dupe te laten zijn.
Tenslotte, onbegrijpelijk dat de loonvoet bedrijven en de consumentenprijsindex bepalend zijn voor de indexering van de maximum uurprijzen. De kostenontwikkeling in de branche zou bepalend moeten zijn hiervoor. Door deze systematiek zijn er steeds meer organisaties, ook maatschappelijke, die hun tarief boven de max. uurprijs moeten vaststellen waardoor opvang voor ouders duurder en minder toegankelijk wordt.