Regeling tot wijziging van de Regeling Wet kinderopvang ten behoeve van het uitbreiden van de administratieplicht van kindercentra
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
24 september 2023
|
Vraag1
U kunt reageren op het hele voorstel. Specifiek zijn we geïnteresseerd in het antwoord op de volgende vraag: Er is gekozen voor een bewaartermijn van 6 weken. Stel dat dit 3 maanden zou worden, wat zijn hier dan de gevolgen van voor de houders?
Een bewaartermijn van drie maanden brengt uiteraard nog meer administratieve lasten met zich mee. Binnen de kinderopvang kennen we al een enorm zware administratieve last om aan alle wet- en regelgeving te voldoen. In deze tijd van personeelskrapte is het niet meer dan normaal dat het personeel van kantoor en de houders (bij kleine organisaties) steeds vaker op de groepen staan. Waarom? Om de groepen open te houden, de pedagogische praktijk in orde te houden, de emotionele veiligheid van de kinderen te waarborgen, aan wet- en regelgeving te voldoen en er letterlijk voor de kinderen en hun ouders te zijn. Kortom om de kwaliteit van de kinderopvang op peil te houden.
De kantoortaken zijn immens en een weektaak op zich. Organisaties die niet digitaal werken, zullen er stapels papierwerk bij krijgen en dat zal niets toevoegen aan de kwaliteit van de kinderopvang, zoals dat door de GGD Amsterdam en de Gemeente Amsterdam wordt beweerd. Laat ons die tijd en energie steken in de praktijk, daar waar die momenteel het hardst nodig is!!! Daarnaast is de kans aanwezig dat de toezichthouders hun werkwijze zullen wijzigen en standaard 6 weken zullen opvragen bij ieder bezoek. Dat betekent een extra administratieve last voor de houders en indirect voor de pedagogisch medewerkers.
Dat de toezichthouders hun werk beter zouden kunnen uitvoeren bij drie maanden of bij zes maanden is niet helemaal waar. Ook bij 6 weken bewaarplicht kan de toezichthouder zijn werk goed uitvoeren, en daarmee kunnen we nog een redelijk balans houden in de extra administratieve last voor de houders enerzijds en een verbetering van de toezicht anderzijds. Mocht een toezichthouder een onderbuikgevoel hebben, dan zijn er toch genoeg andere tools om in te zetten? Laten we met elkaar in gesprek blijven en niet bij voorbaat al uit gaan van malafide praktijken!