Regeling tot wijziging van de Regeling Wet kinderopvang ten behoeve van het uitbreiden van de administratieplicht van kindercentra

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Delft
Datum 29 augustus 2023

Vraag1

U kunt reageren op het hele voorstel. Specifiek zijn we geïnteresseerd in het antwoord op de volgende vraag: Er is gekozen voor een bewaartermijn van 6 weken. Stel dat dit 3 maanden zou worden, wat zijn hier dan de gevolgen van voor de houders?
Ieder dagverblijf heeft een planning van het aantal kinderen wat kan komen en een rooster van de medewerkers.
Meerdere malen per week vragen ouders aanpassingen aan, deze worden meestal verwerkt in het administratief systeem maar soms is er ook geen tijd voor.
Iedere week moet er wel iets worden aangepast aan het rooster van de medewerkers omdat iemand ziek is, Dit is meestal op het laatste moment waardoor dit niet in het rooster zelf staat.
Als wij alles zes weken moeten bewaren en we moeten alles direct aanpassen als er veranderingen zijn of we moeten het dagelijks aanpassen, dan betekent dit een enorme administratieve last, waarbij in de vroege ochtend iemand nodig is om af hoc de aanpassingen te maken en in de late middag, begin van de avond iemand die de aanpassingen checked zodat alles wel helemaal klopt.
Dit betekent nog meer werkdruk en minder flexibiliteit voor ouders, want op het laatste moment iets willen veranderen (extra komen, een dag ruilen) is bijna niet meer mogelijk.
En dat alles zodat de bedrijfsvoering beter kan worden gecontroleerd.
Misschien moet de overheid maar gewoon een administrateur op iedere locatie zetten die om 7.00/7.30 aanwezig is en pas om 18.00/19.00 naar huis kan.
En op deze manier moet de kinderopvangtoeslag flink omhoog, want om dit allemaal goed bij te houden, moeten we extra administratief personeel aannemen. En de kinderopvang is nu al niet meer betaalbaar voor mensen met een normaal inkomen.
Ik begrijp de noodzaak om te kunnen controleren. Maar hoe controleer je of alle documenten niet pas achteraf zijn aangepast en dan zijn aangepast aan de regels in plaats van aan de werkelijkheid? Dit is echt weer zo’n wassen neus.
Gewoon vragen naar de planning van een aantal willekeurige dagen in de weken rondom de inspectie (zoals nu gebeurt) en niet zo pietje precies willen zijn komt meer ten goede aan de sector. Kijken naar hoe de pedagogische kwaliteit is en of alle kinderen gezien worden is veel belangrijker dan of er misschien 1 kind teveel is.