Wijziging van de Regeling Wet kinderopvang in verband met verlenging van de verruimde inzet van beroepskrachten in opleiding
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Roosendaal
|
Datum
|
26 februari 2024
|
Vraag1
U kunt reageren op de gehele regeling plus toelichting.
De verruiming van het inzetten van beroepskrachten in opleiding is fijn. De voorwaarde toevoegen van een begeleidingsplan heeft in mijn optiek echter geen enkele toegevoegde waarde. Het is tot op heden ook goed gegaan zonder enige plan. Een dergelijk begeleidingsplan (waarvan het tevens onduidelijk is wat daar precies in moet staan?) brengt alleen maar meer administratieve taken met zich mee voor zowel de beroepskracht in opleiding als de praktijkbegeleider. Iets wat geen goed doet aan de kwaliteit van de kinderopvang gezien de huidige staat van kinderopvang.
Daarnaast is het bijzonder te noemen dat er niet verder gekeken wordt naar andere maatregelen om het personeelstekort in de sector op te lossen. Denk hierbij aan het verbieden ZZP'ers in de sector, of in ieder geval een maximumtarief instellen. De tarieven die nu gevraagd worden zijn (zeker voor kleine ondernemers) niet te betalen. Maar waarom wordt ook niet gekeken naar het (gedeeltelijk) formatief inzetten van eerstejaars BOL-studenten? Hier zou een begeleidingsplan bijvoorbeeld wel passend zijn, waarbij een BOL-student voor bijvoorbeeld 33% formatief ingezet kan worden onder bepaalde voorwaarden (bijvoorbeeld nog niet verzorgen/verschonen van kindjes; maar wel het uitvoeren van taken zoals boekjes lezen e.d.). Een begeleidingsplan kan in dit geval wel toegevoegde waarde leveren door te borgen dat de student niet te veel verantwoordelijkheid krijgt of toch anders wordt ingezet.
We hopen dat de minister met een realistische blik naar de kinderopvang kan kijken en luistert naar waar de sector om vraagt: concrete oplossingen.