Wijzigingsbesluit verwijzingsportaal bankgegevens

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Garmerwolde
Datum 27 december 2022

Vraag1

Wat is uw mening over het Wijzigingsbesluit verwijzingsportaal bankgegevens?
Het kan geen kwaad zo nu en dan eens stil te staan en ons de vraag te stellen: waar zijn we mee bezig? In mijn ervaring van alledag is het geen onbekend verschijnsel dat we ergens met de beste bedoelingen aan beginnen en vervolgens toch een ergens uitkomen waar we meer kwaad dan goed doen. Nu zijn de gevolgen voor de schaal waarop ik beweeg nog te overzien, maar als overheid kan het geen kwaad om een extra moment van bezinning in te lassen. Al was het maar om te leren van lessen uit het verleden.

Data lijkt meer en meer gezien te worden als een wondermiddel voor de fraudebestrijding. Daarbij voor het gemak maar even over het hoofd zien dat daarvoor de gegevens van miljoenen mensen nodig zijn die nergens van verdacht worden. Een overheid doet er verstandig aan om zich hierin terughoudend op te stellen, en altijd de proportionaliteit te bewaken. Het enige dat nodig is om als burger met telefoonnummer, transactiedetails en al in dit portal terecht te komen is een pintransactie van €100,- of meer. Neem gerust een moment om de absurditeit hiervan te laten bezinken:
Het enige dat nodig is om als burger in dit portal terecht te komen is een pintransactie van €100,- of meer; een keertje tanken is voldoende.

Transactiegegevens van miljoenen burgers op deze manier opslaan en toegankelijk maken om fraude/witwassen aan te pakken is niet proportioneel! U kunt, bij verdenkingen, de gewenste gegevens al opvragen bij de banken, het is alleen een tikkie omslachtiger. Die wat omslachtigere werkwijze kunt u ook als een waarborg zien dat er niet onnodig gegevens opgevraagd zullen worden; dat er nog even een moment is om stil te staan of het gebruik van de gegevens echt noodzakelijk is. Of rechtmatig.

En hoelang zal de overheid de verleiding kunnen weerstaan om deze gegevens breder in te zetten? Het verleden leert ons dat de overheid niet bestand is tegen die verleiding, ondanks nobele beloften. De beste waarborg tegen een overheid die institutioneel verkeerde conclusies trekt over haar burgers is de gegevens waar inzage in verkregen mag worden tot het absolute minimum te beperken. Banktransacties met alle details en bij behorende persoonsgegevens (incl. tenaamstelling tegenrekening) kunnen met de beste wil van de wereld niet beschouwd worden als het absolute minimum!