Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met de invoering van een certificeringsplicht voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Alphen aan den Rijn
Datum 2 augustus 2022

Vraag1

Geen gespecificeerde vraagstelling.
graag maken wij vanuit de gemeente Alphen aan den Rijn gebruik van deze internetconsultatie. Binnen onze gemeente en voor gemeenten die wij dienstverlening bieden vanuit de Participatiewet, zien wij veel kansen om vanuit ons Werkbedrijf Rijnvicus middels detachering (payrolling) inwoners met een arbeidsbeperking toe te leiden naar de arbeidsmarkt. juist voor de inwoners die vallen onder het doelgroepregister is vanuit SZW middels 'perspectief op werk' en 'dichterbij dan je denkt' juist ingezet om de dienstverlening en toeleiding naar werk eenvoudiger te maken. Detachering zien zij als een succesvol instrument om arbeidstoeleiding te realiseren. De nieuwe wet die nu voorligt, geeft helaas juist meer administratieve belasting. wij sluiten ons dan ook aan bij het advies van Cedris om een uitzondering te maken voor detachering aan inwoners uit het doelgroepregister. Ook kan gedacht worden om een uitzondering te maken aan sociale ontwikkelbedrijven die vanuit de wet de plicht hebben om de regels vanuit de Participatiewet uit te voeren.
voor de volledigheid het advies van Cedris:
Cedris heeft via een werkgroep van VNO-NCW en MKB-Nederland meegepraat over dit systeem. Cedris is uiteraard voorstander van de bescherming van arbeidsmigranten, maar zij hebben zorgen geuit over de administratieve last van het voorstel, de reikwijdte van de plicht en de verantwoordelijkheden die er komen voor inlenende partijen. Cedris heeft gepleit voor een uitzondering voor de medewerkers met een arbeidsbeperking die staan ingeschreven in het doelgroepenregister. Dit voorstel werpt nu weer extra belemmeringen op om deze mensen naar werk te begeleiden en geeft weer extra regeldruk. Cedris geeft aan dat VNO hen op dit punt ook steunt. Helaas tot nu toe nog zonder gewenst resultaat.