Wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Lisse
Datum 17 juni 2024

Vraag1

Wat vindt u van deze tweede nota van wijziging en bijbehorende toelichting?

Ter informatie is een geconsolideerde versie van de Wzl op de site geplaatst. Dat document maakt duidelijk hoe de tekst van de gehele Wzl eruit zal zien na alle aanpassingen. In deze consultatie kan alleen worden gereageerd op de aanpassingen, die in de tweede nota van wijziging staan. 
Ik vind het een zeer gevaarlijke ontwikkeling.
Het is goed dat alles goed wordt gedocumenteerd en toestemming wordt gevraagd ed.
Echter In het document worden uitzonderingen toegevoegd met nare bijwerkingen.

Er zijn scenario's waarbij het lichaam materiaal nooit vernietigt hoeft te worden, zonder toestemming van de donor of ander gebruik dan bedoelt mogelijk wordt.

Bijv. het is discutabel waarom het voor algemeen belang zou gelden of wetenschappelijke doeleinden dienen bijv. voor onethisch onderzoek.

Zoals het klonen van mensen, oneindige cel lijnen die dan oneindig veel baby's creëren in broedmachine zoals helaas op dit moment al in sommige landen plaatsvind voor duistere doeleinden.... zoals orgaan handel etc. vanzelfsprekend onethisch.
of een hybride creëren tussen een dier wat ook al in sommige landen plaatsvind voor het creëren van 'proefdieren' wat zeer onethisch is.
of lichamelijk materiaal voor het creëren van biowapens of andere genocide gerelateerde doeleinden wat in sommige universiteiten / biolabs gewoon nu al gebeurt.
Er zijn nog weel meer onethische voorbeelden te bedenken maar dit zijn er een aantal die vandaag de dag gewoon gebeuren en ook nog gesubsidieerd worden.

Dit moet expliciet verboden worden!

Daarnaast:
Ik vermoed dat op ten duur de beveiliging van beheerd makkelijk te omzeilen is. waardoor elk materiaal beschikbaar komt voor iedereen die dit wil.
Hoe kan dit beter afgedwongen worden?
Bijv. een uitvloeiing is dat door deze databank van lichaamsmateriaal zou het gebruik van DNA als opsporingsmethode op een gegeven moment nutteloos worden.