Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..

Reactie

Naam T. den Draak
Plaats Nunspeet
Datum 24 augustus 2015

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.
Het voorstel voor de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten roept erg veel vragen en bedenkingen op. De eerste vraag die oproept is de vraag of de Nederlandse Regering in het algemeen, en minister Plasterk in het bijzonder, misschien het gevoel heeft dat zij de regie kwijt zijn. Immers, wie de regie kwijt is, krijgt behoefte aan controle. En de behoefte aan controle wordt met dit wetsvoorstel wel erg duidelijk.
De Nederlandse Regering voelt zich blijkbaar ernstig bedreigd door de Nederlands burger. Want na invoering van deze wet kan iedere burger als verdachte behandeld worden, zonder dat daar enige toetsing door een rechter of wie dan ook aan te pas komt.
Hoe past dit in een rechtstaat? Hoe verhoudt dit zich tot onze Grondwet? Hoe gaat Nederland in de toekomst andere landen wijzen op mensenrechten schendingen als onze eigen overheid zo veel gedetailleerde kennis heeft over het (privé) leven van iedere burger, dat zij zich makkelijk kan meten met een land als Noord-Korea? Waar is minister Plasterk bang voor?
Die vraag kan hij waarschijnlijk het beste zelf beantwoorden, maar algemeen wordt aangenomen dat beleid dat gebaseerd is op angst niet het meest verstandige beleid is. Zo ook in dit geval: in plaats van de burger te beschermen tegen schending van onze privacy wordt de overheid zelf de grootste schender van onze privacy. Wat denkt minister Plasterk hiermee te bereiken? Gaat ns dit echt de bescherming bieden die hij voor ogen heeft, of moeten wij voortaan bang zijn voor onze eigen overheid in plaats van voor criminelen en terroristen?
De kloof tussen burger en politiek wordt met deze wet, zelfs alleen door het voorstel van deze wet, alleen maar groter. Want met deze wet worden de burgers van Nederland tot de vijand van de overheid verklaard. En waar moeten de burgers dan vervolgens hun vertrouwen in de overheid op baseren?
Gewoonlijk is het vertrouwen in de vijand, of degen die jou als vijand ziet, niet erg groot. En wat doet dat vervolgens met onze samenleving? Willen wij de volgende generaties echt in dit klimaat van wantrouwen op laten groeien?
Kortom: het is een onzalig plan, wat niet snel genoeg door de papierversnipperaar gehaald kan worden! En het zou ons land goed doen, als er weer een kabinet kwam dat de regie heeft, zodat we niet overgeleverd worden aan deze verregaande overheidscontrole op ons (privé)leven.