Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..
Reactie
Naam
|
M. Bruyneel
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
17 augustus 2015
|
Vraag1
Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.
I.V.M. de consultatie t.a.v. het voorstel voor de Wet op de inlichtingen-en veiligheidsdiensten: Ik vind het het zorgelijk dat de noodzaak voor een zo zware bevoegdheid (uitbreiding naar massale tap-bevoegdheid) zo slecht is onderbouwd. Zonder een bewezen en aantoonbare noodzaak is deze bevoegdheid niet nodig. Er zijn voldoende alternatieven ter beschikking voor recherche en inlichtingenwerk, dunkt me. Overigens heel triest dat de controleerbaarheid van huidige bevoegdheden ook al zo slecht geregeld is en te wensen over laat. Dit moet men in en democratie niet willen.
Ik vind het een uiterst onverstandige keuze om de beslissing of een specifieke inzet tot aftappen terecht of onterecht genomen is, bij politici neer te leggen. Zij zijn niet de aangewezen (rechts)personen om die afweging te maken. De terechte scheiding van rechtelijke, uitvoerende en politieke organen / invloedsferen wordt hiermee ten onrechte geweld aangedaan en hiermee is er weer een gevaarlijke stap gezet die tot veel ergere zaken kan leiden.
Het is natuurlijk tevens ook belangrijk dat er zeer zorgvuldig wordt omgegaan met de uitwisseling van persoonsgegevens en persoonlijke data met buitenlandse diensten. Natuurlijk moeten er gegevens worden uitgewisseld, maar alleen dan als dat noodzakelijk is in specifieke gevallen, dus nooit in bulkvorm toegang geven en nooit ongericht uitwisselen of toegang verlenen. Nederland zou dit onwenselijk moeten vinden om gegevens van of over Nederlandse burgers in bulk uit te wisselen met andere landen.