Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..

Reactie

Naam H. van der Wal
Plaats Amsterdam
Datum 23 augustus 2015

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.
Mijn reactie heeft betrekking op het gehele wetsvoorstel.
1) Tegen elke vorm van 'bespieden' als geen concrete aanwijzingen bestaan voor crimineel en / of terroristisch handelen of voornemens (waarbij het begrip 'terroristisch eng gedefinieerd dient te worden, zodat niet geleidelijk aan elke vorm van kritisch denken als een eerste stap tot terroristisch handelen wordt gezien, zoals in andere landen steeds meer het geval lijkt te zijn - zie bijvoorbeeld hoe de Amerikaanse diensten omgaan met de vreedzame 'Black Lives Matter' activisten...)
2) Geen hackersbevoegdheden, installatie van spyware enz., dan bij hoge uitzondering, in individuele gevallen, waar andere opsporingsmethoden tekort schieten.
3) Wat ontbreekt is de strafbaarstelling onder de noemer hoogverraad (nl. misdaden gericht tegen van het volk) van elk misbruik dat overheidsdienaren maken van de hen toegekende bevoegdheden.
4) Zolang nog sprake is van berispingen van inlichtingendiensten door Nederlandse en Europese rechtscolleges, dit vanwege ongeoorloofde acties richting journalisten, moge duidelijk zijn dat de gewenste beroepsethiek bij betreffende diensten ontbreekt, en staat elke vorm van toevoeging van technische en juridische mogelijkheden garant voor nog verdergaande overschrijding van hun bevoegdheden, en zijn deze alleen al daarom uit den boze.
5) Teneinde als Nederlandse overheid als opdrachtgever van / eindverantwoordelijk voor de opsporings- en inlichtingendiensten niet zelf tot wetsovertreder te worden, zullen eerst, d.w.a. voordat dit wetsvoorstel in de huidige vorm ingediend kan worden, eerst de Grondwet gewijzigd, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten opgezegd moeten worden, en zal publiekelijk moeten worden bekendgemaakt dat de Nederlandse regering (niet te verwarren met het Nederlandse volk!) de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN niet langer onderschrijft, dit alles omdat het ongericht aftappen van de communicatie van onschuldige en onverdachte burgers hiermee in strijd is....

In zijn algemeenheid ademt het wetsvoorstel de sfeer dat de overheid het tot haar taak rekent de burgers via nauwgezette spionage 'eronder' te houden, en lijkt vergeten te zijn dat de overheid diensten levert namens burgers aan de burgers, die uiteindelijk aan het hoofd staan val elke regering, die niet meer of minder is (althans: hoort te zijn) dan nederig dienaar van het Nederlandse volk.