Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..

Reactie

Naam r.m. niessen
Plaats oudendijk
Datum 23 augustus 2015

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.
De minister wil dat de geheime diensten voortaan al onze communicatie kunnen bespieden: telefoonverkeer, e-mail, websites die we bezoeken, enzovoort. In het kader van deze 'massa surveillance' mag de overheid al onze verrichtingen analyseren, zonder dat we ook maar ergens van worden verdacht. De verzamelde gegevens kunnen vervolgens als ruilmiddel worden gebruikt met buitenlandse geheime diensten – bijvoorbeeld de Amerikaanse NSA.

Dit ongericht aftappen van de communicatie van onschuldige en onverdachte burgers is in strijd met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten en jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ook staat het haaks op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Artikel 12 daarvan luidt:

Niemand zal onderworpen worden aan willekeurige inmenging in zijn persoonlijke aangelegenheden, in zijn gezin, zijn tehuis of zijn briefwisseling, noch aan enige aantasting van zijn eer of goede naam. Tegen een dergelijke inmenging of aantasting heeft een ieder recht op bescherming door de wet.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft in 2014 de Europese Richtlijn Dataretentie, die de bewaarplicht van telecommunicatiegegevens voor de termijn van een jaar voorschreef, ongeldig verklaard omdat deze in strijd was met de fundamentele mensenrechten. Toch wil de de grondrechten van elke Nederlander met voeten worden getreden: de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV). Als deze wet er komt, krijgenminister nu de via massa surveillance verkregen data maar liefst drie jaar lang kunnen bewaren. Drie jaar waarin deze gegevens voor allerlei doeleinden kunnen worden gebruikt – of misbruikt...

Dit soort wetgeving kennen wij uit de (post) conflictgebieden, dictaturen en politiestaten waar wij werkzaam zijn en waar wij – met steun van de Nederlandse overheid – strijden voor meer vrijheden.