Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..
Reactie
Naam
|
JO Hartjes
|
Plaats
|
Maastricht
|
Datum
|
1 september 2015
|
Vraag1
Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.
Het sleepnet
------------
Wanneer de geheime diensten een uitbreiding van hun bevoegdheden willen vind ik dat ze de noodzakelijkheid van deze bevoegdheden aan moeten kunnen tonen.
Dit houdt mijns inziens in:
1. Waarom ze zonder de extra bevoegdheden niet goed kunnen functioneren
2. Welk effect de extra bevoegdheden op het functioneren van de geheime diensten zal hebben
3. Hoe de privacy van de burger gewaarborgd blijft
Hierna kunnen de claims van de geheime diensten onderzocht worden en pas wanneer het onafhankelijk aangetoond is dat een uitbreiding van bevoegdheden nodig is en daadwerkelijk effectief, dan kan je de vraag stellen hoe het weegt tegenover de privacy van de burger, die in 99% van de gevallen niks misdaan heeft.
Hierbij ga ik er van uit dat enkel de Nederlandse geheime diensten toegang krijgen tot de gegevens. Wat natuurlijk erg naief is. We werken natuurlijk samen met verschillende buitenlandse geheime diensten, maar laten we eerlijk wezen, geen enkel computer systeem is 100% veilig. Zodra onze gegevens ergens opgeslagen worden kunnen ze ook gestolen worden.
Toezicht
--------
Ik vind niet dat een dergelijke aanpassing aan de rechtstaat gewenst is. Een politicus stelt de wetten op, maar hoort geen onderdeel te zijn van de uitvoerende macht. Hij hoort geen beslissingen te nemen over hoe zijn eigen wetten geinterpreteerd worden en of er dus iets wel of niet mag. Deze bevoegdheid moet bij de rechter liggen.
Uitwisseling met buitenlandse diensten
--------------------------------------
Ik zou het zeer kwalijk vinden wanneer er in de wet opgenomen wordt dat de geheime diensten ongefilterde informatie door mag geven aan buitenlandse geheime diensten. De geheime diensten zijn geen doorgeefluik, maar instantie die zelf informatie moet vergaren en verwerken. Samenwerking is natuurlijk belangrijk en ook noodzakelijk, maar weet welke informatie je uitwisselt. Analyseer eerst de data zelf, haal enkel de relevante data eruit en deel deze. Op die manier is de samenwerking nog effectief, maar blijft de privacy van de Nederlandse burgers beter gewaarborgd.