Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..

Reactie

Naam ir. J.P.T. van der Gun
Plaats Delft
Datum 12 augustus 2015

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.
Het sleepnet
------------

Voor het voorstel om communicatie in bulk te onderscheppen, ontbreekt de noodzaak volledig. De toelichting rept slechts van het zorgen voor "voldoende inlichtingenmiddelen en -capaciteiten om informatie op het juiste moment in het digitale domein te verwerven, te analyseren daarover tijdig te rapporteren". Dit is nog niet eens de formulering van een doel, laat staan een onderbouwing dat deze aanpak noodzakelijk is om dat doel te bereiken, laat staan een onderbouwing dat huidige bevoegdheden daartoe onvoldoende werken. Het verzamelen van data in bulk treft enorm veel onschuldige burgers en bedrijven en is dus noch noodzakelijk noch proportioneel.


Toezicht
--------

De uiteindelijke besluiten moeten worden genomen door ofwel de toezichthouder, c.q. de CTIVD, ofwel een rechter. Het is een zeer ernstige schending van de scheiding der machten als de minister daar op eigen houtje tegenin kan gaan, zonder dat enig niet-politicus hier toezicht op heeft. Toetsing of de overheid rechtmatig handelt mag nooit door politici worden gedaan, dat is een rechtsstaat onwaardig.


Uitwisseling met buitenlandse diensten
--------------------------------------

Het beeld komt naar voren dat verkregen informatie vaak als ruilmiddel voor andere inlichtingendiensten dient. Dit is absoluut een onacceptabel doel van informatieverzameling, want dit betekent feitelijk dat we opzettelijk niet-verdachten afluisteren om de informatie daarna in het buitenland te ruilen voor informatie over verdachten. De Nederlandse staat mag nooit de rechten van individuele burgers verkwanselen, met alle mogelijke gevolgen van dien wanneer zij in het buitenland in de problemen raken, in ruil voor "betere" criminaliteitsbestrijding in eigen land. Zolang landverraad strafbaar is, dient het land zijn onschuldige burgers ook niet te verraden. Daarbovenop komt nog het risico van economische spionage waardoor Nederlandse bedrijven gedupeerd worden doordat Nederlandse inlichtingendiensten hun bedrijfsgeheimen weggeven aan het buitenland.

Informatie in bulk verzamelen en overdragen is hierbij een absoluut rampzalig idee, aangezien bovenstaande problemen daarbij nog eens veel groter worden. Bulkoverdracht zou streng moeten worden verboden, aangezien dit per definitie voor het overgrote deel onschuldige burgers en bedrijven betreft. Bulkoverdracht kan dus noch noodzakelijk noch proportioneel zijn, net als bulkverzameling.