Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..
Reactie
Naam
|
A.A. van Dijk
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
21 augustus 2015
|
Vraag1
Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.
Het sleepnet
------------
Door het lukraak verzamelen van gegevens van burgers overtreedt de overheid alle nationale en internationale privacy regels omdat dit onmogelijk proportioneel genoemd kan worden in de zorg voor de veiligheid. De noodzaak van het onderscheppen van communicatie in grote hoeveelheden is bovendien moeilijk aan te tonen. Op z'n minst dient er een duidelijk en objectief bewijs te zijn dat de huidige middelen onvoldoende werken. De nadelen van het ongericht verzamelen van gegevens zijn wel duidelijk. Het risico van het volgen van foute sporen naar onschuldige burgers is veel te groot. Als de gegevens in verkeerde handen vallen lopen alle burgers gevaar. Voorts is het twijfelachtig of de kosten voor de analyse van gegevens wel de moeite waard zijn. Zoals bij veel ICT-projecten in de overheidssfeer kan ook hier de vraag gesteld worden of de drijfveren voor dit project goed doordacht zijn. Er zullen investeringen moeten worden gedaan die ten koste gaan van het gewone handwerk waarbij mensen die kunnen nadenken en afwegen informatie beoordelen.
Toezicht
--------
In een rechtsstaat wordt de burger beschermd door een onafhankelijke rechterlijke macht die een oordeel over alle aspecten van het overheidshandelen moet kunnen geven. Als dat niet het geval is vallen we terug in het absolutisme.
Uitwisseling met buitenlandse diensten
--------------------------------------
Automatische uitwisseling van lukraak verzamelde gegevens van burgers is in strijd met alle nationale en internationale privacyregels. De overheid hoort de privacy van de burgers te beschermen en niet te "verkopen" aan het buitenland. Mensen met afwijkende opvattingen of een bepaald geloof zouden risico's kunnen lopen als ze reizen naar staten waar mensenrechten minder zwaar wegen. Wie garandeert bijvoorbeeld dat gegevens die NL aan de VS verstrekt niet ook in bijvoorbeeld China terecht kunnen komen als het de Amerikanen uitkomt om met dat land het terrorisme te bestrijden. Levensgevaarlijk dus voor het vrije reizen en het toerisme. Ik betwijfel verder of dit onderdeel van de nieuwe wet door het EHRM zal worden goedgekeurd. Daarnaast is het de vraag hoe de Amerikaanse rechter de uitwisseling van gegevens over Amerikaanse burgers gaat beoordelen. Het optreden van de NSA is na de onthullingen van Snowden al diverse keren als ongrondwettig beoordeeld, als ik het wel heb.