Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..

Reactie

Naam J.A. van den Born
Plaats Groningen
Datum 25 augustus 2015

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.
Het sleepnet
---------
Ik vind het als Nederlands burger niet toelaatbaar dat een wet met een zo grote inbraak op de privacy van mogelijk elke burger in Nederland bijna geen toelichting krijgt.
De noodzaak van deze vrij extreme maatregelen zijn mij volledig onduidelijk en vereisen ten minste een duidelijkere campagne zodat ook de gemiddelde burger die de politiek niet dagelijks in de gaten houdt ook weet dat zijn of haar privacy geschend mag gaan worden.
Ik ben van mening dat het aantal slachtoffers dat mogelijk zou kunnen vallen ten gevolge van een terroristisch daad niet opweegt tegen de inbreuk op de privacy van elke burger, meer nog daar het onmogelijk is dat met deze maatregelen alle toekomstige aanslagen voorkomen zullen worden.
De regering doet er inderdaad goed aan de veiligheid van de burger te willen garanderen, maar dit is niet de juiste methode.

Toezicht
-----
Ik ben van mening dat de beslissing of een specifieke inzet van het aftappen van communicatie van een verdachte wel of niet gerechtvaardigd is niet in handen zou moeten zijn van politici. Politici zijn in mijn ogen niet de geschikte personen om dit soort beslissingen te maken, daar zij ten alle tijden in de publieke belangstelling staan. Ik zou daarom voorstellen niet politice, maar een rechter of een speciale commisie te raadplegen die genoeg verstand van zaken heeft en tegelijkertijd toch alles geclassificeerd kan houden.

Uitwisseling met buitenlandse diensten
-----------------------------------
Het massaal delen van afgetapte gegevens door zowel binnenlandse instanties als die uit het buitenland moet aan banden worden gesteld. Het delen van gegevens kan in veel gevallen voordelen opleveren voor de inlichtingendiensten van meerdere landen. Echter vind ik het onaanvaardbaar dat dit en masse gebeurd. Hierdoor worden niet alleen de gegevens van verdachte personen maar ook de gegevens van onverdachte burgers worden gedeeld.
Wanneer de regering uitgaat van het burgers als crimineel, is het niet moeilijk voor te stellen dat in de loop der tijd de staat van een democratie over gaat in een controlestaat zodat de "veiligheid" gewaarborgd kan worden.
Ik pleit dat de uitwisseling van gegevens met buitenlandse diensten niet in bulk gedaan mag worden, maar alleen voor verdachte individuen of organisaties.

Met vriendelijke groet,
Joost van den Born