Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurcontracten (verlenging)

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almere
Datum 11 oktober 2023

Vraag1

Wat is uw reactie op het voorstel de jaarlijkse huurstijging in het geliberaliseerde segment tot 1 mei 2027 wettelijk te maximeren?
Door ondoordachte acties aan de kant van de Europese en Nederlandse machtshebbers is Nederland geconfronteerd met een extreem hoge inflatie die volledig te voorkomen was. Deze inflatie is onder meer terug te zien in de prijzen van lonen en bouwmaterialen. Ook de overheid doet mee via BTW, leges et cetera. Mede door aanhoudende - zelfs toegenomen - immigratie heeft Nederland al 80 jaar een tekort aan woningen. Ook hier speelt de overheid een rol in.
Wanneer de prijs van een woning toeneemt door inflatie dan is het niet anders dan logisch dat de huur in lijn met de inflatie toeneemt.
Echter de overheid ziet dat anders. Net als bij de beoogde Box 3 herziening wordt ook bij de herziening van de huurprijs geen of onvoldoende rekening gehouden met inflatie hetgeen betekent dat de eigenaar van het vastgoed er op meerdere punten tegelijk op achteruit gaat.
Als de overheid de hoogte van de huren wil beperken dan dient de overheid haar verantwoordelijkheid te nemen door actie te ondernemen op de volgende punten:
1) verhuurders niet extreem belasten zoals nu;
2) tijdelijke verhuur handhaven en mogelijkheid geven voor bijvoorbeeld een tweede termijn van 2 jaar;
3) de migratie indammen tot beheersbare proporties, mogelijkerwijs tot nul;
4) maatregelen nemen die de inflatie tegengaan, bijvoorbeeld door het verlagen van de extreme belastingen op brandstoffen en elektriciteit;
5) de spilzucht van de overheid indammen zodat de begroting op orde blijft.
Met deze 5 punten heeft men denk ik de handen al vol.
Het geeft geen pas om nette verhuurders op kosten te jagen, krankjorum verplichtingen op te leggen en ze als dank nog weg te zetten als huisjesmelkers.