Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurcontracten (verlenging)

Reactie

Naam Anoniem
Plaats rotterdam
Datum 23 oktober 2023

Vraag1

Wat is uw reactie op het voorstel de jaarlijkse huurstijging in het geliberaliseerde segment tot 1 mei 2027 wettelijk te maximeren?
Weer een actie het aantal beschikbare woningen voor de verhuur te reduceren. Klink leuk voor het publiek maar uiteindelijk wordt het nog moeilijker om een huurwoning te krijgen.

Vraag2

Wat is uw reactie op het voorstel de maximale huurstijging gelijk te stellen aan de gemiddelde CAO-loonontwikkeling in Nederland plus 1%?
De overheid is heel goed in het reguleren van onze portemonnee. Ze willen controle krijgen over de vrije markt door prijsstijgingen stijgingen te reguleren. Zo laten ze ons geloven er voor ons burgers te zijn. Maar uiteindelijk kan de overheid alle heffingen (accijns op brandstof-, alcohol-, sigaretten-, gemeentelijke belasting, dividend belasting, vennootschapsbelasting) zonder problemen meer laten stijgen dan de inflatie. Ze meten met twee maten.

Vraag3

Wat is uw reactie op het voorstel de gemeenten een toezichthoudende rol toe te kennen op de hoogte van huurprijzen en de bevoegdheid te verlenen om te handhaven als verhuurders meer huurverhoging doorberekenen dan maximaal is toegestaan in het geliberaliseerde segment (afdwingbaarheid van de wet vergroten)?
Hoe willen ze dit dan gaan doen? Ze hebben nu al te weinig mensen om alle taken die de gemeente heeft uit te voeren of te controleren. En zitten we te wachten op nog meer ambtenaren? Nog meer bureaucratie en hogere belastingen om dit alles te betalen. Zorg dat er meer woningen gebouwd worden en dat het ook voor particuliere investeerder interessant is om te beleggen in vastgoed. Als er meer woningen voor de verhuur beschikbaar komen, zal dit ook een prijsdrukkend effect hebben. Dit is allemaal symbool politiek. Lost eindelijk het grote probleem niet op, maar schikt juist af om woningen voor de verhuur beschikbaar te krijgen.